NIVRE Klachtenloket van De Geschillencommissie succesvol gestart

Om de onafhankelijke positie van het NIVRE te benadrukken is de manier waarop klachten worden behandeld met ingang van 1 september 2022 fors veranderd. Klachten over het gedrag van een expert of expertisebureau komen nu namelijk niet meer bij het NIVRE zelf binnen, maar worden behandeld door het Klachtenloket van De Geschillencommissie, een door de overheid geaccrediteerde klachten- en geschilleninstantie.

Jacqueline Berkelaar, directeur van De Geschillencommissie

Zo wordt iedere schijn van partijdigheid voorkomen. Bovendien wordt in de nieuwe situatie gekeken of een klacht ook zonder enige vorm van rechtspraak opgelost kan worden wat tijd en geld scheelt. Het Klachtenloket heeft namelijk een bemiddelende rol richting klager enerzijds, de expert of het expertisebureau anderzijds. Het voordeel van deze werkwijze is dat een expert of expertisebureau zelf de mogelijkheid heeft om samen met de klager naar een oplossing te zoeken, bijvoorbeeld via mediation. Pas als beide partijen de klacht niet samen kunnen oplossen kan een klacht worden ingediend bij een onafhankelijke Tuchtcommissie. Het Klachtenloket en de Tuchtcommissie zijn dus twee afzonderlijke trajecten.

Kijkend naar de cijfers van het laatste kwartaal van 2022 is de invoering van het Klachtenloket al zeer succesvol gebleken. Daar waar voorheen klachten direct werden doorverwezen naar en behandeld door het voormalig Tuchtcollege, blijken nu bijna alle klachten door tussenkomst van het NIVRE Klachtenloket opgelost te kunnen worden.

In totaal werden er in het laatste kwartaal van 2022 12 klachten behandeld, waarvan er 11 werden opgelost tussen klager en expert dan wel expertisebureau. Om te leren van het verleden zal een uitgebreide rapportage worden gedeeld met de betreffende branches.

De Geschillencommissie in het SCHADE magazine

In de februari editie van het SCHADE magazine staat een uitgebreid interview met de directeur van De Geschillencommissie, Jacqueline Berkelaar. Het magazine valt eind februari op de mat. Wel benieuwd naar het artikel, maar nog geen abonnement op het SCHADE magazine? Vraag het abonnement hier aan.

Door Cindy van der Helm
Geplaatst op 23-02-2023

Volgende >


Share on: