Financial lease vs. Operational lease: wat zijn nu precies de verschillen?

Als ZZP’er is het lastig om je financiën te beheren. Er is zoveel waar je op moet letten, waardoor het maken van grote uitgaven vaak moeilijk wordt om te overzien. Stel je voor, je hebt een auto nodig. Deze kosten nogal wat. Is het dan slim om als zelfstandige ondernemer zo’n dure bak aan te schaffen? Met een lening wordt dit mogelijk gemaakt. Je kunt kiezen tussen een operational lease en een financial lease. In dit artikel werken we dit uit.

Wat is een financial lease?
Als zelfstandige ondernemer kun je een auto aanschaffen met een financial lease. Met deze lening betaal je maandelijks een bedrag voor je auto én ben je economisch eigenaar van het voertuig. Het betalen in maandtermijnen zorgt ervoor dat je niet in één keer enorm veel geld kwijt bent en als ondernemer dus beter zicht hebt op je overige uitgaven. Het grote voordeel van een financial lease is dat het aanschaffen van een auto met behulp van financial lease wordt gezien als een investering in je bedrijf. Dit is fijn, wat je profiteert op deze manier van tal van fiscale voordelen, waaronder afschrijving en btw-teruggaaf. Geïnteresseerd? Jouw financial lease berekenen kun je gemakkelijk online doen. 

Wat is een operational lease?
Waar de auto die je least bij een financial lease economisch van jou is, blijft de auto bij een operational lease eigendom van de leasemaatschappij, waardoor je niet hoeft te betalen voor onderhoudskosten. Maandelijks betaal je een vast bedrag aan de maatschappij. Omdat dit een vast bedrag is, kun je goed vooruit plannen en budgetteren. Na de leaseperiode lever je de auto weer in. Dit in tegenstelling tot de financial lease, waar je de auto afbetaald en deze dan simpelweg van jou is. Deze vorm van leasen kent geen fiscale voordelen.


Beide vormen van leasen kennen dus voordelen voor jou als zzp’er. Het is het dus zeker waard om je te verdiepen in operational lease of financial lease zzp. Binnen de kortste keren rijd jij in je eigen wagen naar klanten, partners en overige stakeholders. Jouw mobiliteit breidt zich uit op het moment dat je een auto aanschaft door middel van een lening. De kansen binnen je bedrijf zullen zich hierdoor ook uitbreiden. Kies voor een leuke leasewagen en ga op stap op zoek naar de kansen en mogelijkheden die zich tentoonstellen.
Geplaatst op 18-09-2023
Share on: