Kinderen zijn vaak slachtoffer van ernstige hondenbeten

EenVandaag meldt dat gedurende de afgelopen anderhalf jaar plastisch chirurgen bijna honderd ernstige gevallen van hondenbeten hebben geregistreerd, waarbij de slachtoffers chirurgische ingrepen ondergingen. Opvallend is dat het merendeel van deze slachtoffers kinderen betrof: maar liefst 44 procent van hen was jonger dan 8 jaar, en 11 procent zelfs nog een baby.

Plastisch chirurgen pleiten voor de invoering van landelijke richtlijnen om het aantal bijtincidenten te verminderen. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft voor het eerst de incidentie van bijtincidenten bijgehouden, gedurende de periode van oktober 2021 tot en met juli 2023. Uit de gegevens blijkt dat pitbull-achtige, rottweilers, staffordshires en herders het vaakst verantwoordelijk waren voor ernstige verwondingen, waardoor deze rassen als hoogrisico-honden worden beschouwd.

Plastisch chirurg Brinkman benadrukt: "Elke hond heeft het potentieel om te bijten, maar hoogrisico-honden veroorzaken de meest ernstige letsels, vanwege hun bijtkracht en het 'prooi-schudden' waardoor weefsels scheuren."

Nick Brinkman geeft aan dat ze vaak geconfronteerd worden met zeer ernstige verwondingen. "We zien patiënten op de operatietafel met het immense leed dat erachter schuilgaat," zegt hij, daarbij onderstrepend dat de honderd geregistreerde ernstige bijtincidenten slechts het topje van de ijsberg vormen. "Als het alleen een botbreuk betreft, hoeven wij niet in actie te komen."

Daarnaast kunnen slachtoffers in sommige gevallen door huisartsen of de eerste hulp behandeld worden, en soms is het slachtoffer helaas al overleden voordat een operatie mogelijk is, zoals recentelijk gebeurde toen een jong kind, mogelijk een baby, in Emmeloord door een hond werd gedood.

De Koninklijke Hondenbescherming is geschokt na het horen van het nieuws dat opnieuw een baby dodelijk slachtoffer is van een hond. In 2019 werd baby Robin doodgebeten en nu blijkt ook de baby in Emmeloord vorige week te zijn overleden als gevolg van hondenbeten. “We hopen dat iedereen wakker wordt, en realiseert dat we te maken hebben met dieren. Dat vraagt dus – ongeacht het ras – om uiterste voorzichtigheid in de buurt van kinderen.”

Het nieuws van de baby in Emmeloord komt in de week waarin justitie start met de rechtszaak tegen de grootouders van baby Robin. Het acht maanden oude jongetje zat in oktober 2019 in de woonkamer van zijn grootouders in Diemen op de grond te spelen toen hij werd aangevallen door hun hond. Het kind liep ernstige bijtwonden op aan zijn hoofdje en overleed twee dagen na het incident in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.  
Bron: EenVandaag - Koninklijke Hondenbescherming
Geplaatst op 01-09-2023

< VorigeVolgende >


Share on: