Verbond van Verzekeraars gaat Open Verzekeringspartnership aan met INNOPAY

Het delen van data - waarbij de rechthebbenden de controle behouden - biedt enorme kansen, maar is ook een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Het Verbond van Verzekeraars is onlangs een nieuwe samenwerking aangegaan met INNOPAY met als doel deze uitdaging binnen de verzekeringsbranche actief aan te pakken.

"Door de groei van digitale ecosystemen in combinatie met nieuwe wetgeving zoals de Europese Financial Data Access (FIDA) verordening, liggen er een aantal impactvolle veranderingen in het verschiet voor de verzekeringssector, maar deze zijn een essentieel onderdeel van de digitale transformatie reis van de sector," stelt Maarten Bakker, Managing Partner bij INNOPAY. 
 
De klantervaring verbeteren
In samenwerking met het Verbond van Verzekeraars zal INNOPAY de sector helpen bij de succesvolle overgang naar Open Verzekeringen door de belangrijkste kwesties aan te pakken, waaronder hoe alle spelers kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat naadloze gegevensuitwisseling leidt tot nieuwe, geïntegreerde, datagedreven producten en diensten die echt helpen om de klantervaring te verbeteren. "En de allerbelangrijkste vraag is hoe deze ontwikkeling - de introductie van Open Verzekeren als basis voor gegevensuitwisseling - soepel en succesvol kan worden geïmplementeerd," zegt Bakker. 
 
Duidelijke afspraken
De oplossing van de Nederlandse overheid is om het delen van gegevens binnen de financiële sector te verankeren in wetgeving, zodat elke klant zelf bepaalt hoe zijn gegevens worden gebruikt. "Door hier op sectorniveau duidelijke afspraken over te maken, kunnen we klanten helpen de regie over hun gegevens te nemen. Dat zal het vertrouwen in - en de adoptie van - het delen van gegevens verder stimuleren," zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. De kern hiervan is samenwerking met niet alleen bestaande spelers (zoals intermediairs en volmachten), maar ook nieuwe spelers in hun rol als gegevenshouder of gegevensgebruiker.

"Als internationaal actief adviesbureau gespecialiseerd in digitale transacties hebben we al waardevolle ervaring opgedaan in de bancaire sector, onder andere bij de invoering van de Europese PSD2-wetgeving en Open Banking. Deze ervaring kunnen we goed gebruiken om innovaties, API-first transities en de ontwikkeling van een raamwerk of 'regeling' voor het delen van gegevens binnen de verzekeringssector te ondersteunen," voegt Bakker toe. 
 
Bakker's belangrijkste advies voor verzekeraars is om proactief actie te ondernemen en de kansen te grijpen die zich voordoen in het steeds veranderende Open Finance landschap. "Anders ben je uiteindelijk al je tijd kwijt aan niets anders dan de compliance-vereisten."
Bron: INNOPAY
Geplaatst op 21-09-2023
Share on: