Monsanto veroordeeld tot 1,5 miljard dollar in Roundup-zaak

Producent Monsanto, in 2016 overgenomen door Bayer, moet 1,5 miljard dollar schadevergoeding betalen aan drie mensen die ziek werden door een onkruidverdelger genaamd Roundup. De mensen zeggen dat ze kanker kregen door dit product te gebruiken. Dit is een van de grootste verliezen voor Monsanto in de afgelopen vijf jaar, waarin ze voor de rechter staan over dit onkruidbestrijdingsmiddel meldt persbureau Bloomberg.

Een jury in Missouri heeft besloten dat Monsanto dit geld moet betalen aan James Draeger, Valorie Gunther en Dan Anderson. Ze gebruikten Roundup voor hun tuinen en zeggen dat het hun ziek heeft gemaakt. Het bedrijf Monsanto heeft eerder rechtszaken gewonnen, maar recentelijk hebben ze meerdere rechtszaken verloren waarin werd gezegd dat Roundup kankerverwekkend is. De 1,5 miljard dollar is een van de grootste bedragen die dit jaar aan een Amerikaans bedrijf is opgelegd als schadevergoeding.
 
Functionarissen van Bayer zeiden zaterdag dat zij van mening zijn dat Amerikaanse rechters voormalige gebruikers van Roundup hebben toegestaan om regelgevende beslissingen over de veiligheid van het product verkeerd voor te stellen aan jury's, wat heeft geleid tot de recente reeks overwinningen voor de eisers. "We hebben sterke argumenten om de recente ongegronde uitspraken aan te vechten", zei een woordvoerder van het bedrijf in een per e-mail verzonden verklaring.
 
Bayer zegt dat een agentschap dat gaat over milieu in Amerika, genaamd de Environmental Protection Agency (EPA), heeft gezegd dat Roundup en het hoofdbestanddeel, genaamd glyphosaat, veilig zijn. Een rechter heeft onlangs ook besloten dat Bayer geen veiligheidswaarschuwingen op de flessen van Roundup hoeft te plaatsen. Bayer heeft toegezegd om een nieuwe versie van Roundup te maken zonder glyphosaat, voor de Amerikaanse markt.
 
Waarschijnlijk zal het bedrag dat aan Draeger, Gunther en Anderson is toegekend, worden verlaagd. Dit is omdat de wet zegt dat de straf voor een bedrijf maximaal tien keer de echte schade van de persoon kan zijn. Het bedrag dat ze hebben gekregen is ongeveer 25 keer hoger dan de werkelijke schade die ze hebben geleden door medische kosten en pijn.
 
In het verleden hebben mensen ook al rechtszaken gewonnen tegen Monsanto vanwege Roundup. Een paar kreeg in 2019 meer dan 2 miljard dollar, maar later is dat bedrag verlaagd naar 87 miljoen dollar en dat mocht blijven van het Amerikaanse Hooggerechtshof.
 
Bayer heeft miljarden gereserveerd om meer dan 100.000 zaken over Roundup op te lossen. Ze hebben het bedrijf Monsanto gekocht voor 63 miljard dollar. Maar nu zijn er nog meer rechtszaken die zeggen dat de producten van Monsanto, zoals Roundup, mensen ziek maken. In 2022 wilden ze dat het Hooggerechtshof zou beslissen om alle zaken over Roundup te stoppen, maar dat is niet gebeurd.
 
Advocaten van de voormalige gebruikers van Roundup zeggen dat Monsanto wist dat sommige onderzoekers vonden dat glyphosaat kanker (non-hodgkin lymfoon) kon veroorzaken, maar dat ze dat hebben proberen te verbergen. Interne documenten van Monsanto tonen aan dat het bedrijf wetenschappelijke studies heeft geschreven die zeggen dat glyphosaat veilig is.
 
De CEO van Bayer, Bill Anderson, probeert de problemen van het bedrijf op te lossen sinds hij in juni van dit jaar aan de leiding kwam. Hij zegt dat hij alles zal doen om het vertrouwen van de investeerders terug te winnen en het bedrijf uit deze moeilijke situatie te halen.
 
Maar als het bedrijf nog meer rechtszaken verliest, kan het moeilijk worden voor Anderson om het bedrijf weer op de rails te krijgen. Het bedrijf staat nog meer rechtszaken te wachten in andere staten van Amerika.
 
De zaak in Missouri ging over mensen uit verschillende delen van Amerika die ziek werden door Roundup. Draeger en zijn vrouw gebruikten Roundup in Mississippi, Anderson in San Diego en Gunther in New York.

Europa
Er is ook een discussie gaande in Europa over de potentiële gezondheidsrisico's van glyfosaat. Echter, omdat het onderzoek naar mogelijke schadelijke effecten nog niet is afgerond, is onlangs besloten om de vergunning voor het gebruik ervan met nog eens tien jaar te verlengen.
 
 
Geplaatst op 20-11-2023

< VorigeVolgende >


Share on: