Natuurrampen zullen in 2023 opnieuw verliesrecords breken

Swiss Re Institute schat in dat de natuurrampen in 2023 opnieuw verliesrecords zullen breken. Een groot gebeurtenissen zullen in 2023 samen leiden tot verzekerde verliezen van meer dan 100 miljard dollar, waarbij zwaar onweer (severe convective storms, SCS) de grootste schadepost oplevert. Het is de eerste keer dat zware onweersbuien zoveel schade veroorzaken voor de sector.

 
Jérôme Jean Haegeli, Group Chief Economist bij Swiss Re: "Het cumulatieve effect van frequente gebeurtenissen met weinig verlies, samen met de stijgende waarde van onroerend goed en herstelkosten, heeft een grote impact op de winstgevendheid van een verzekeraar over een langere periode. Het hoge aantal zware onweersbuien in 2023 is een winsttest geweest voor de primaire verzekeringssector."
 
Verliezen door zwaar onweer zijn de afgelopen 30 jaar gestaag toegenomen met 7% per jaar. 2023 markeert een stijging van bijna 90% ten opzichte van het vorige 5-jaars gemiddelde (32 miljard dollar), en meer dan het dubbele van het vorige 10-jaars gemiddelde (27 miljard dollar).
 
Toegenomen verliezen door zwaar onweer in de VS en Europa
De VS zijn door hun geografische ligging bijzonder gevoelig voor SCS. In 2023 werd het bedrag van USD 50 miljard aan verzekerde verliezen voor SCS-activiteiten in de VS voor het eerst overschreden - en het zal blijven stijgen. Tot nu toe hebben zich in de VS 18 gebeurtenissen voorgedaan die elk verzekerde verliezen van USD 1 miljard of meer veroorzaakten.
 
Ook in Europa zijn de verzekerde verliezen door zware onweersbuien toegenomen: Italië werd het zwaarst getroffen in 2023, net als Frankrijk het jaar daarvoor. Italië leed verliezen van meer dan USD 3,3 miljard, de duurste aan natuurrampen gerelateerde verzekerde verliezen ooit in Italië.
 
Balz Grollimund, Head Catastrophe Perils, zegt: "Voor de verzekeringssector bieden recente gebeurtenissen robuuste benchmarks voor het inschatten van de toenemende schadetrends. Desondanks is het voor een beter begrip van dit gevaar belangrijk om betere inzichten te krijgen van primaire verzekeraars over de verdeling van de verzekerde blootstelling en gedetailleerde schadegegevens. Het is net zo belangrijk dat verzekeringspremies het risico voor de geboden dekking adequaat weerspiegelen, vooral ook in het licht van de toenemende schadetrends."
 
2023: Orkanen, overstromingen, bosbranden en aardbevingen
Terwijl de verliezen van het Noord-Atlantische orkaanseizoen in 2023 tot nu toe onder het gemiddelde blijven, zal orkaan Otis volgens het Swiss Re Institute waarschijnlijk de duurste verzekerde gebeurtenis in Mexico worden. In Nieuw-Zeeland veroorzaakten overstromingen en cyclonen de grootste met het weer verband houdende verzekerde verliezen ooit voor het land (2,4 miljard USD), terwijl de bosbranden op Maui naar schatting de grootste verzekerde verliezen ooit voor de staat Hawaï zullen worden (3,5 miljard USD).
 
Stedelijke ontwikkeling, welvaartsgroei in rampgevoelige gebieden en inflatie zijn belangrijke factoren die extreem weer omzetten in steeds grotere verliezen door natuurrampen. Door de stijgende temperaturen neemt het risico op ernstige droogtes en bosbranden verder toe. Nu 2023 naar verwachting het warmste jaar ooit wordt, worden de gevolgen van klimaatverandering duidelijk.
 
De aardbeving in Turkije en Syrië is de duurste natuurramp in 2023, met verzekerde verliezen van 6 miljard dollar, terwijl de aardbeving in Marokko de zwaarste aardbeving was die het land sinds 1900 heeft getroffen. De ramp in Marokko laat ook zien dat plattelandsgebieden niet immuun zijn voor grootschalige verliezen en moeten worden betrokken bij preventieve inspanningen om de veerkracht te verbeteren.
Geplaatst op 08-12-2023

< VorigeVolgende >


Share on: