Van polisopmaker tot leiderschap: De inspirerende reis van Aad Meijburg

Bijna zes decennia geleden, in 1965, begon de opmerkelijke reis van Aad Meijburg. Op slechts 16-jarige leeftijd trad hij toe tot Mees & Zoonen, later bekend als Marsh. Nu, in zijn zeventiger jaren, heeft Aad zijn pensioen meer dan verdiend. Mooie tijd om samen met Aad terug te kijken op zijn indrukwekkende loopbaan.

Een voorbeeldige carrière
 Als er een schoolvoorbeeld van een succesvolle carrière zou zijn, dan zou de naam Aad zeker naar voren komen. Op zijn zestiende begon hij als polisopmaker bij Mees & Zoonen, later Marsh. Vervolgens klom hij op tot Sluiter, Senior Sluiter, Chef van de Sluiters, Afdelingsdirecteur en uiteindelijk CEO van Marsh, waar hij maar liefst 40 jaar heeft gewerkt. Zijn avontuur begon bij De Keizer in 2005 en onlangs, op 1 september, nam Aad officieel afscheid als Advisor of the Firm van Ecclesia.
 
Een begin op school
 Aad vertelt: "Mees en Zoonen, dat lijkt een eeuwigheid geleden. Ik was 16 en werd 'geronseld' op school, gewoon via de klassenjuf. Destijds werkte ik van maandag tot en met zaterdagochtend op kantoor en volgde ik drie avonden per week lessen. Het was hard werken, maar ik heb altijd van mijn werk genoten als een soort hobby."
 
Wereldwijde ervaringen
 Voor Aad is het verzekeringsvak een prachtig beroep. Hoewel anderen dit werk soms als saai bestempelen, heeft hij de hele wereld over gereisd voor zaken van grote bedrijven als Unilever, Akzo Nobel en DSM. "Voor mij is dit het mooiste beroep; je ziet zoveel wat er om je heen en in de samenleving gebeurt, als je er maar voor open staat."
 
Gedenkwaardige momenten
 Aad herinnert zich talloze gebeurtenissen die hem zijn bijgebleven. Zoals het geval toen een grote schade optrad bij de Banketgroep en ze niet langer de verplichte 100.000 eieren per dag konden afnemen. Of de schadeclaim die maar liefst 20 jaar duurde na de instorting van een zoutmijn in Amerika. "Het menselijk leed en de materiële schade hebben me gevormd. Ondanks alle littekens en verdriet ben ik er trots op dat we 95% van de schade konden verhalen."
 
Een nieuwe uitdaging na 40 Jaar
Na 40 jaar bij Marsh stond Aad voor een nieuwe uitdaging. Hij werd mede-aandeelhouder van De Keizer, waarbij een ambitieus team zich inzette voor nieuwe zakelijke kansen. "Van de grote Amerikaanse vent naar een kleine Rotterdams knul, maar met evenveel ambitie om nieuwe business te genereren."
 
Het echte pensioen
In 2014 bereikte Aad de pensioengerechtigde leeftijd. Hij was betrokken bij de fusie tussen De Keizer en Concordia, en bleef ook na de fusie als Advisor of the Firm bij Ecclesia. Nu, na een prachtig afscheid, kijkt hij uit naar zijn pensioen, waarbij hij geniet van zijn tijd met zijn familie en zijn passie voor golf. "Ik voel me een rijk man, met een rijk gezin. Ik besef me goed dat ik vroeger te veel tijd heb verzuimd als vader. Dat ga ik nu compenseren als opa."

Maak het leuk en zorg voor blijdschap & frivoliteit
Ik ben dan weliswaar gestopt, maar ik volg de branche nog op de voet. Kijk ik terug op mijn begin en wat ik nu zie, dan is dat een wereld van verschil, hoe cliché ook. Bij mij is het destijds met de paplepel ingegoten dat je altijd via het persoonlijk overleg een oplossing moet vinden bij dekking en schade. Maar wat ik nu zie gebeuren is hele discussies op papier en vanachter de computer. Ik vind dat zonde van de tijd. Zodra een zaak complex is, adviseer ik de telefoon te pakken of op pad te gaan. Ik ging altijd met een dossier onder m’n arm naar een verzekeraar. En in 99 van 100 gevallen lukte het dan altijd. Ik hoop dat de nieuwe lichting ook de lol, de magie van dit mooie vak gaan ervaren. Dat ze echt een rol van betekenis hebben. Luister goed naar je klant, geef follow-up en geniet van de successen die je met elkaar boekt. Vroeger liepen we altijd de polonaise als we een nieuwe zaak hadden binnengehaald. Je bent vaak meer op kantoor dan thuis. Maak het dus leuk en zorg voor blijdschap en frivoliteit”. 

Een legende in de branche
Willeke van de Weerd, Managing Director bij Ecclesia over Aad. Iedereen mag hem én iedereen kent hem. Hij is iemand op wie we altijd een beroep kunnen doen. Willeke benadrukt Aad's onschatbare bijdrage aan de branche.

Judith Huisman, Manager Desk Accountmanagement, Aad en ik gaan ‘way back’. Maar liefst 42 jaar geleden vond onze eerste ontmoeting plaats, destijds nog bij Mees & Zoonen, later Marsh. Een lange en waardevolle samenwerking en ‘werk-vriendschap’ ontstond. Aad is een rasoptimist met een enorme invloed op de verzekeringsindustrie.
Geplaatst op 11-12-2023

< VorigeVolgende >


Share on: