Hoogste terugvindpercentage gestolen voertuigen in tien jaar

Met een terugvindpercentage van 61% blijkt dat een aanzienlijk aantal gestolen voertuigen weer wordt teruggevonden. Dit is een positieve indicator voor de effectiviteit van maatregelen die worden genomen om autodiefstal te bestrijden. Het hoge percentage suggereert mogelijk dat de beveiligingsmaatregelen van de voertuigen verbeteren, waardoor het voor dieven moeilijker wordt om ze te verbergen of door te verkopen.

Hoog terugvindpercentage
De cijfers benadrukken het belang van voortdurende inspanningen om autodiefstal te verminderen, zowel door individuen als door overheidsinstanties en organisaties zoals het VbV, een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars die bij het Verbond van Verzekeraars zijn aangesloten. Investeringen in preventieve maatregelen en technologische ontwikkelingen kunnen helpen om deze positieve trend voort te zetten en autodiefstal verder te verminderen.

Daling voertuigdiefstallen zet door
Uit het Jaaroverzicht van Stichting VbV blijkt dat de daling bij de motorfietsen (-26 procent) het grootste is. Het aantal gestolen exemplaren daalde in januari van 133 in 2023 tot 98 nu. Bij de personenauto's kwam de totale afname neer op 16 procent (van 589 naar 496) en bij de brom- en snorfietsen was dat 13 procent, van 780 naar 678.

Voor het jaaroverzicht van 2023 zijn de vijf meest gestolen merken personenvoertuigen op basis van het aantal diefstallen als volgt:
  1. Toyota: Toyota blijft een favoriet doelwit voor autodieven, met een aanzienlijk aantal gestolen voertuigen in 2023. De populariteit en betrouwbaarheid van Toyota-auto's maken ze aantrekkelijk voor zowel consumenten als dieven.

  2. Volkswagen: Volkswagen-voertuigen staan ​​op de tweede plaats in de lijst van meest gestolen merken personenauto's. De brede verscheidenheid aan modellen, van compacte auto's tot luxe sedans, maakt ze een veel voorkomend doelwit voor diefstal.

  3. BMW: BMW's worden ook vaak gestolen en staan op de derde plaats in deze ranglijst. De sportieve uitstraling en geavanceerde technologieën van BMW-auto's kunnen dieven aantrekken die op zoek zijn naar waardevolle onderdelen of complete voertuigen.

  4. Mercedes-Benz: De luxe en status die geassocieerd worden met Mercedes-Benz maken deze voertuigen gewilde doelwitten voor diefstal. De geavanceerde beveiligingsfuncties van deze auto's kunnen echter ook een uitdaging vormen voor dieven.

  5. Ford: Ford-auto's completeren de top vijf van meest gestolen merken personenvoertuigen in 2023. De populariteit van Ford-trucks en SUV's draagt bij aan het aantal gestolen voertuigen van dit merk.


 

Bron: VbV
Geplaatst op 22-02-2024

< VorigeVolgende >


Share on: