RiFD Top 100 is flink opgeschud

Henri Veldsink is de meest invloedrijke persoon in de sector financiële dienstverlening. Hij neemt het stokje over van Leonique van Houwelingen. De wisseling aan de top staat symbool voor de lijst van 2024. In de nieuwe RiFD Top 100 is één op de vijf namen nieuw.

Het RiFD stelt de ranglijst op sinds 2020, telkens in samenwerking met Oostdam & Partners. De lijs geeft inzicht in de personen die (mede) bepalend zijn voor de huidige staat en toekomst van de intermediaire bedrijfstak. Het gaat om mensen die (de meeste) zeggenschap hebben binnen bedrijven die zich primair bezighouden met advies en bemiddeling in verzekeringen en hypotheken.

Henri Veldsink was in 2021 al eens de nummer één op de ranglijst. Michael de Nijs, destijds de topman van de grote fusiecombinatie Alpina (Heilbron en Voogd & Voogd), onttroonde hem aanvankelijk. Vorig jaar was de eer en verantwoordelijkheid voor het eerst aan een vrouw, Leonique van Houwelingen. Door een reorganisatie binnen Aon is zij echter geen CEO meer van het Nederlandse onderdeel van de internationale makelaar. De verschillende ontwikkelingen brengen Henri Veldsink terug aan kop. De gehele lijst is flink van samenstelling en volgorde veranderd. Daar liggen bedrijfsovernames aan ten grondslag, maar zeker ook de nodige functieverschuivingen binnen ondernemingen. De top 10 bestaat zelfs voor de helft uit nieuwe gezichten.


Acht vrouwen 
De RiFD Top 100 bevat aparte paragrafen over jonge personen en senioren op de lijst en één over vrouwen. De jongste persoon is 34 jaar, de oudste 75. Het aandeel vrouwen blijft beperkt tot 8%, oftewel 8 van de 100. Zij nemen wel relatief vaak een hoge positie in op de ranglijst. Het hoogst genoteerd is nieuwkomer Maud Martens. Als CEO van Heinenoord Holding (Fidus), dat stilaan volledig in handen komt van verzekeraar Nationale-Nederlanden, neemt zij de plaats in van het bekende gezicht van Arie van den Berg.

De RiFD Top 100 laat zien welke mensen de grootste belangen vertegenwoordigen in de adviesmarkt voor verzekeringen en hypotheken. De ranking is gebaseerd op een puntensysteem. Leidend zijn het aantal FTE binnen de onderneming(en) en relevante bestuursfuncties in de sector. Daarop zijn correctiefactoren toegepast; een uitgebreide verantwoording is terug te vinden in het rapport.

Zie HIER het volledige rapport

 

Geplaatst op 04-07-2024

Volgende >


Share on: