Slachtofferhulp online seminar: Doorbreek het beeld van slachtofferschap

Om meer bewustzijn te creëren, organiseert Slachtofferhulp Nederland op 13 februari het seminar “Doorbreek het beeld van slachtofferschap”. Hierin gaan experts, beleidsmakers en slachtoffers in gesprek over de uitdagingen en oplossingen na een ernstig strafbaar feit en het begrip van de samenleving.
Slachtofferhulp Nederland en de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) maken zich ernstige zorgen over de financiële lasten waarmee slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven worden geconfronteerd. Uit een recente inventarisatie van Slachtofferhulp blijkt dat de kosten voor nabestaanden en slachtoffers vaak oplopen tot tienduizenden euro’s, terwijl voorzieningen in het huidige systeem ontoereikend zijn.Financiële last bovenop het leed
Bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland Rosa Jansen is glashelder over de schrijnende situatie: “Slachtoffers en nabestaanden belanden vaak in een financiële nachtmerrie. Mensen die er niet om gevraagd hebben en het zwaarst getroffen zijn, blijven met een enorme kostenpost achter. Dit leidt niet alleen tot financiële problemen, maar ook tot verhoogde stress en gezondheidsklachten. Dit is onacceptabel en vraagt om een dringende aanpassing van het systeem.”
Voorzitter van de Federatie Nabestaanden Lena Olivier bevestigt: “Nabestaanden van geweldsmisdrijven worden geconfronteerd met intens verdriet, trauma, en een stroom aan financiële problemen. Het is tijd dat er minstens evenveel tijd, geld en aandacht is voor de nabestaanden als voor de dader, zodat ook zij recht hebben op een terugkeer naar een menswaardig bestaan.”
Uit een inventarisatie onder 40 casemanagers van Slachtofferhulp, die in de zwaarste zaken (moord en doodslag en ernstig (seksueel) geweld) ondersteunen en in 2024 zo’n 4000 cliënten begeleidden, blijkt dat slachtoffers en nabestaanden structureel opdraaien voor gevolgkosten zoals:
- Notariskosten
- Extra juridische bijstand
- Extra kosten voor kinderopvang
- Studievertraging
- Kosten voor psychologische zorg
- Uitvaartkosten
- Woonlasten, verhuiskosten en herstel van woning- en eigendomsschade
- Reiskosten voor rechtbankbezoeken, bezoeken aan advocaat en andere afspraken, zoals getuigenverhoor, bezoek aan medisch specialist voor juridische onderbouwing schadevordering;
- Medische en therapeutische kosten
- Inkomensderving
- Faillissement eigen onderneming
Hoewel financiële tegemoetkomingen, zoals die van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, waardevol zijn, schieten ze vaak in de praktijk tekort. Slachtoffers en nabestaanden kunnen hun schade, mits er een dader is, ook in een strafproces vorderen, maar de exacte omvang is op dat moment vaak nog onduidelijk. Een civiele procedure op een later moment brengt te veel kosten met zich mee, terwijl het verhalen van een schadevergoeding later niet of nauwelijks mogelijk is. Daarnaast worden schadevorderingen regelmatig (deels) niet-ontvankelijk verklaard.
Slachtofferhulp Nederland pleit voor een herziening van het compensatiesysteem. Dit omvat onder andere:
- Strafrechters beter opleiden in civielrechtelijke schadevordering, waardoor vorderingen minder snel niet-ontvankelijk worden verklaard vanwege complexiteit en/of vorderingen worden begrepen en aanvaard.
- Het normeren van het smartengeld, waardoor verzoeken tot schadevergoeding sneller en vaker kunnen worden toegewezen.
- Samenwerking met verzekeraars om financiële lasten te verlichten en op een later moment arbeidsuitval te voorkomen.
Lena Olivier, voorzitter Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers voegt toe: “Als de dader een tweede kans verdient, dan wij als nabestaanden zeker ook. Een rechtssysteem dat de meest kwetsbaren niet beschermt, faalt in zijn essentie.”
Voor wie is dit online seminar bedoeld?
Iedere professional die met slachtofferschap te maken heeft is welkom. Dit seminar biedt inzichten die je scherp houden in je werk.
Je kunt je HIER aanmelden
Kun jij niet kijken op 13 februari? Meld je dan toch aan: je ontvangt automatisch een link om de sessie terug te kijken.
Geplaatst op 11-02-2025
< VorigeVolgende >
Share on: