Suïcidecijfers 2024: Blijvende zorgen over jongeren

De Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS) heeft onlangs de suïcidecijfers van 2024 gepresenteerd, waaruit een zorgwekkend beeld naar voren komt. In totaal zijn er 1.878 suïcides geregistreerd in Nederland. Terwijl het aantal suïcides onder mensen van middelbare leeftijd (40 tot 69 jaar) een positieve daling vertoont, blijft de situatie onder jongeren tot 30 jaar ernstig.
Daling bij middelbare leeftijd, stijging onder jongeren
Volgens de cijfers van CANS was het gemiddelde aantal suïcides in 2024 ongeveer vijf per dag. De cijfers tonen aan dat het aantal suïcides onder middelbare leeftijdsgroepen gedaald is van 1.153 in 2014 naar 961 in 2024. Dit is een bemoedigende ontwikkeling, aangezien een groot deel van de zelfdodingen in deze leeftijdsgroep voorkomt.
In schril contrast staat de stijging van suïcides onder jongeren. Het aantal suïcides onder mensen tot 30 jaar steeg van 212 in 2014 naar 312 in 2024, wat een stijging van 33% vertegenwoordigt, rekening houdend met bevolkingsgroei. De meest significante toename is waarneembaar bij jongvolwassenen tussen 20 en 30 jaar.
Inzicht in oorzaken via psychosociale autopsie
Het achterhalen van de redenen achter suïcide is complex, uitgebreid onderzoek is hiervoor nodig. 113 Zelfmoordpreventie heeft onderzoek gedaan naar de psychosociale factoren die bijdragen aan zelfdoding onder jongvolwassenen en mannen van middelbare leeftijd. Stressfactoren zoals prestatiedruk, eenzaamheid, financiële problemen, woningnood en een gebrek aan toekomstperspectief blijken significant mee te spelen in het leven van jonge mensen.
Zowel jongvolwassenen als nabestaanden van middelbare leeftijdsgroepen hebben aangegeven dat veel suïcides mogelijk voorkomen hadden kunnen worden door het doorbreken van taboes rondom mentale gezondheid en het bevorderen van open gesprekken over psychische problemen.
Taboe rond suïcide
Eerder onderzoek van MarketResponse toont aan dat 67% van de Nederlanders gelooft dat er een taboe rust op het onderwerp suïcide. Renske Gilissen, voorzitter van CANS en bijzonder hoogleraar bij 113 Zelfmoordpreventie, merkt op: "Mensen met gedachten aan zelfdoding voelen zich vaak eenzaam en denken dat niemand hen begrijpt. Een open gesprek kan leiden tot nieuwe perspectieven en minder eenzaamheid. De 67% die een taboe rond suïcide ervaart, staat zulk noodzakelijk gesprek vanzelfsprekend in de weg. Daarom zullen wij ons blijven inzetten voor het doorbreken van dat taboe."
Deze cijfers en inzichten roepen op tot actie en bewustwording, vooral gericht op jongeren. Het creëren van een veiligere omgeving voor open gesprekken kan het verschil maken in de strijd tegen suïcide en het bevorderen van mentale gezondheid onder de jongere generatie.
< VorigeVolgende >
Share on: