Waar heb je recht op bij een bedrijfsongeval?

Je bent al jaren met veel plezier aan het werk bij een bouwbedrijf en op een dag gaat het mis: je struikelt over een losliggende kabel en valt van een ladder. Er verschillende vormen van compensatie mogelijk bij een bedrijfsongeval. In dit artikel bespreekt Letschade.nl waar je recht op hebt en hoe je dit kunt claimen.

Stel je voor: je bent al jaren met veel plezier aan het werk bij een bouwbedrijf. Je kent het klappen van de zweep en weet precies wat er van je wordt verwacht. Maar op een dag gaat het mis: je struikelt over een losliggende kabel en valt van een ladder. Het resultaat: een gebroken arm en een flinke deuk in je zelfvertrouwen. Naast de pijn en het verdriet dat hiermee gepaard gaat, vraag je je af wat je nu moet doen en waar je recht op hebt. Gelukkig zijn er verschillende vormen van compensatie mogelijk bij een bedrijfsongeval. In dit artikel bespreekt Letschade.nl waar je recht op hebt en hoe je dit kunt claimen.

Wat is een bedrijfsongeval?
First things first! Want, wat wordt verstaan onder een bedrijfsongeval? Een bedrijfsongeval is een ongeval dat tijdens werkzaamheden plaatsvindt. Het kan zowel fysieke als psychische gevolgen hebben en kan variëren van een lichte verwonding tot een ernstig letsel of zelfs overlijden. Bedrijfsongevallen kunnen voorkomen in verschillende sectoren, zoals de bouw, industrie, zorg en landbouw.


Rechten van werknemers bij een bedrijfsongeval
Als werknemer heb je in Nederland recht op een veilige werkomgeving en werkplek. Bij een bedrijfsongeval heb je dan ook recht op bepaalde vergoedingen en voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan:

Arbeidsongeschiktheid 
Wanneer je door een bedrijfsongeval arbeidsongeschikt raakt, heb je recht op doorbetaling van loon gedurende twee jaar. Daarnaast kun je in aanmerking komen voor een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).

Medische behandeling
Bij een bedrijfsongeval heb je recht op medische behandeling. De kosten hiervan worden vergoed door de werkgever of diens verzekeraar. Dit geldt zowel voor directe kosten, zoals medische behandelingen en medicijnen, als voor indirecte kosten, zoals vervoer naar het ziekenhuis.


Schadevergoeding
Als je letselschade bij bedrijfsongeval oploopt, dan heb je recht op een schadevergoeding. Hierbij kun je denken aan vergoedingen voor gederfde inkomsten, kosten voor medische behandelingen, huishoudelijke hulp en smartengeld. 

Aansprakelijkheid werkgever: Bij een bedrijfsongeval is de werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. Dit betekent dat de werkgever verantwoordelijk is voor het betalen van de schadevergoeding en eventuele andere kosten die voortvloeien uit het ongeval.

Stappen die je kunt nemen na een bedrijfsongeval
Als je betrokken bent bij een bedrijfsongeval, is het belangrijk om zo snel mogelijk stappen te ondernemen om je letselschade te behandelen. De eerste stap is om medische hulp te zoeken voor je verwondingen en dit vast te leggen bij je werkgever. Vervolgens is het raadzaam om een letselschade-expert zoals Letselchade.nl te raadplegen om te bepalen of je recht hebt op een schadevergoeding en welke stappen je moet nemen om dit te krijgen. Het is belangrijk om alle documentatie van het ongeval te bewaren en alle afspraken en correspondentie met je werkgever en de verzekeraar vast te leggen. We wensen je veel succes en sterkte! 

 
 

Geplaatst op 17-04-2023

< VorigeVolgende >


Share on: