Belang van beveiligers bij grote incidenten

Bij grote incidenten ervaren hulpdiensten vaak hinder van nieuwsgierige toeschouwers, ook wel bekend als ramptoeristen. Dit was niet anders tijdens de verwoestende brand in Ter Aar, waarbij talrijke bedrijfspanden verloren gingen. De politie moest zelfs geweld gebruiken om omstanders uit het gevaarlijke gebied te verwijderen. Sinan Hayir van Crown Security Services begrijpt niet waarom er geen beveiligers zijn ingezet.

De brand in Ter Aar was zo hevig dat nabijgelegen panden spontaan in brand vlogen. De brandweer kon vanwege de veiligheid weinig anders doen dan de omliggende bebouwing nat houden om verdere verspreiding van het vuur te beperken. Nadat het enorme inferno eindelijk onder controle was, leek het bedrijventerrein in de Zuid-Hollandse gemeente op een oorlogsgebied. Burgemeester Robert-Jan van Duijn van de gemeente Nieuwkoop, waartoe Ter Aar behoort, prees de brandweer, maar veroordeelde onmiddellijk het gedrag van mensen die uit nieuwsgierigheid naar de brand kwamen kijken. Ook Hans Zuidijk, directeur van de Veiligheidsregio Hollands Midden, was zeer kritisch over het publiek dat niet alleen zichzelf in gevaar bracht, maar ook de hulpdiensten hinderde.
 
Een helpende hand
Sinan Hayir had graag een helpende hand geboden om de orde te bewaren op de plaats van de ramp in Ter Aar. Met zijn bedrijf, Crown Security Services, is hij gespecialiseerd in het beveiligen van gebouwen en terreinen die beschadigd zijn door incidenten. Hij heeft geen gebrek aan vraag naar zijn diensten. Verzekeraars weten hem vooral te vinden en doen graag een beroep op hem om verdere schade na een brand te voorkomen. Minder bekend is dat zijn bedrijf ook tijdens een brand kan assisteren, zodat overheidsinstanties zich volledig op het incident kunnen concentreren. Hayir constateert echter dat gemeenten hier nog onvoldoende van op de hoogte zijn.

Sinan Hayir: "Omdat we vanuit verschillende locaties in Nederland opereren, kunnen we dag en nacht snel ter plaatse zijn. Tijdens het incident helpen we bij het op afstand houden van ongewenste toeschouwers, en nadat de hulpdiensten zijn vertrokken, kunnen we voorkomen dat plunderaars toeslaan in de getroffen gebouwen. Een brand op zichzelf is al verschrikkelijk om mee te maken, maar als getroffen ondernemer wil je niet ook nog geconfronteerd worden met criminelen die misbruik maken van alle ellende. Natuurlijk hebben we ook een commercieel belang, maar het is gewoon zo dat hoe eerder we worden ingeschakeld, hoe beter. Daarom adviseren we gemeenten om bij grootschalige incidenten zeker ook te denken aan de inzet van particuliere beveiligers."
Geplaatst op 30-06-2023

< VorigeVolgende >


Share on: