Europese verzekeringssector wil leiderschap in cyberveerkracht

Europese risico- en verzekeringssector roept op tot meer samenwerking op het gebied van cyberrisico's en benadrukt behoefte aan coördinatie tussen alle belanghebbenden over oplossingen voor evoluerende cyberrisico's.

De Federation of European Risk Management Associations (FERMA) heeft samen met haar branchepartners een nieuw gezamenlijk rapport uitgebracht, getiteld 'Cyber insurance dialogue - How Europe can lead the way to cyber resilience'. Dit rapport gaat in op de uitdagingen waarmee alle deelnemers in de cyberverzekeringsketen worden geconfronteerd en benadrukt het potentieel voor Europa om wereldwijd een leidende rol te spelen bij het ontwikkelen van oplossingen voor risico's die niet alleen door de particuliere verzekeringsmarkt kunnen worden gedekt.
 
Het rapport is het resultaat van een pan-Europese dialoog met meerdere belanghebbenden en is opgesteld door FERMA in samenwerking met Allianz Global Corporate & Specialty, AXA XL, HDI Global, Howden, Lloyd's Insurance Company (Europe), Marsh en Munich Re.
 
Centraal in de bevindingen staat de oproep tot meer samenwerking tussen alle cyberstakeholders om een balans te bereiken tussen de risicobereidheid van verzekeraars en de dekkingsvereisten van zakelijke kopers om een duurzame markt te garanderen. Het rapport dringt ook aan op meer investeringen in identificatie- en preventiemaatregelen, bevordert de invoering van overgangsdekking en doorlopende acceptatiepraktijken en stelt een jaarlijkse internationale top op hoog niveau voor die zich richt op cyberweerbaarheid.
 
De belangrijkste aanbevelingen van het rapport zijn:
 
Identificatie en preventie
  • Voor grote bedrijven: verbeter identificatie en preventie door te investeren in kwantificering, benchmarking en crisismanagementtraining en -protocollen.
  • Ontwikkeling van gemeenschappelijke EU-cyberbeveiligingsnormen voor het MKB-segment.
  • Bewustmakingscampagnes/tools en stimuleringsregelingen voor het mkb om te investeren in cyberbeveiligingscontroles door overheidsinstanties.

Verzekering
  • Blijven werken aan een meer gestandaardiseerde basisvragenlijst voor gebruik bij acceptatiegesprekken.
  • Meer training over technologieën die zijn ingebed in bedrijfsprocessen en de noodzakelijke beveiliging.
  • Overgangsdekking voor kmo's op weg naar cyberbeveiliging.
  • Een meer doorlopende acceptatieaanpak voor grotere bedrijven gericht op meer feedback.
Dekking
  • Europa moet wereldleider worden door mogelijke oplossingen aan te bieden voor risico's die niet door de particuliere verzekeringsmarkt alleen kunnen worden gedekt.
  • Verdere discussie vereist over publieke en private samenwerking om oplossingen te vinden voor evoluerende cyberrisico's (bijvoorbeeld cyberoorlog en systeemrisico).
  • Stress-scenario's moeten worden ontwikkeld en uitgewerkt door alle belanghebbenden (publiek en privaat).
Het rapport roept ook op tot een bredere uitwisseling van gegevens over cyberclaims en de oprichting van een jaarlijks grootschalig cyberevenement dat belanghebbenden uit de hele verzekeringswaardeketen en beleidsmakers samenbrengt om de belangrijkste marktuitdagingen aan te pakken en effectievere strategieën voor cyberweerbaarheid te ontwikkelen.
 

Philippe Cotelle, vicevoorzitter van FERMA en voorzitter van het Digital Committee, zegt hierover het volgende: "Dit rapport is het resultaat van een baanbrekende pan-Europese dialoog tussen alle belangrijke belanghebbenden op het gebied van cyberverzekering. Ons gezamenlijke doel is het ondersteunen van de ontwikkeling van een basis van cyberveerkracht op organisatieniveau die terdege wordt ondersteund en verbeterd door een robuuste, relevante en betaalbare cyberverzekeringsmarkt en die dient om het algehele concurrentievermogen van de Europese markt te versterken."
 
Typhaine Beaupérin, CEO en secretaris-generaal van FERMA, voegde hieraan toe: "Wij geloven dat Europa wereldleider kan worden op het gebied van cyberweerbaarheid. Door een Europabrede, pan-stakeholder aanpak om elk aspect van de cyberuitdaging aan te pakken en ervoor te zorgen dat we door middel van baanbrekende initiatieven voor risicodeling de diepte en breedte van de capaciteit kunnen creëren die nodig is om de cyberbeschermingskloof te overbruggen."
 
Citaten van partners
Scott Sayce, Global Head of Cyber, Allianz Global Corporate & Specialty: "Cyber is het belangrijkste bedrijfsrisico in de Allianz Risk Barometer met ransomware, compromittering van zakelijke e-mails en aanvallen op de toeleveringsketen in opkomst, versneld door AI en technologie. Als reactie op de steeds veranderende aard van cyberrisico's is de cyberverzekeringsmarkt snel volwassen geworden in het produceren van oplossingen en innovatieve benaderingen. Allianz wil een betrouwbare cyberverzekeraar zijn voor de lange termijn door tastbare capaciteit te bieden, duidelijkheid te verschaffen over de dekking en onze klanten te helpen hun cyberweerbaarheid te versterken."
 
Carlos Rodríguez Sanz, Regional Cyber Product Leader APAC & Europe, AXA XL: "De Europese cyberbeveiligingsmarkt wordt geschat op meer dan €130 miljard en groeit met 17% per jaar. Dit is een duidelijk teken dat Europese bedrijven zich bewust zijn van de risico's die gepaard gaan met cyberbeveiliging en de noodzaak en urgentie begrijpen om hun activiteiten te beschermen en hun blootstelling te minimaliseren. Om hen en de maatschappij in het algemeen te helpen veerkracht op te bouwen, moeten verzekeraars en cyberbeveiligingsdeskundigen de handen ineenslaan om standaarden, benchmarking en crisismanagementprotocollen te definiëren en het bewustzijn verder te vergroten, zowel bij het MKB als bij grotere bedrijven."
 
Shay Simkin, Global Head of Cyber, Howden: "Cyberverzekeringen zijn nog nooit zo belangrijk geweest, omdat zelfs de best voorbereide bedrijven het risico op een cyberaanval niet kunnen uitsluiten. Ransomware, oorlogen en tariefverhogingen vatten een periode van ongelooflijke verandering in de cyberverzekeringsmarkt samen. Sterke cybercontroles worden steeds belangrijker omdat verzekeraars capaciteit inzetten als ze tevreden zijn over de risicomanagementprotocollen van bedrijven. De huidige markt vraagt om de allerbeste ervaring van tussenpersonen om te navigeren bij plaatsing en samenwerking binnen de sector om praktische oplossingen te bedenken voor bedrijven. Dit rapport is een prachtig voorbeeld van dialoog en samenwerking om praktische oplossingen te formuleren voor het navigeren door dit complexe landschap."
 
 
Jean Bayon de la Tour, Managing Director, Head of Cyber - Europe, Marsh: "Wij waarderen de uitnodiging van FERMA om deel te nemen aan dit unieke platform in Europa om te bespreken hoe we de Europese en wereldwijde cybermarkt verder kunnen helpen verbeteren, waarbij we ervoor zorgen dat de behoeften van kopers van verzekeringen voorop blijven staan in onze collectieve gedachten, terwijl we ook de huidige beperkingen van (her)verzekeraars verzoenen. Bij Marsh beschermen en bevorderen we mogelijkheden, en voor dit initiatief vertaalt zich dat in ons engagement ter ondersteuning van discussies met meerdere belanghebbenden rond cyberrisico's en cyberverzekeringen."
 
Dr. Jürgen Reinhart, Chief Underwriter Cyber, Munich Re: ""Het effectief beheren van cyberrisico's is van cruciaal belang voor de samenleving. Wij verzekeraars hebben de cybertaak op ons genomen, vandaag de dag is verzekeren een van de belangrijkste instrumenten voor risicobeheer van bedrijven. Met het oog op de toenemende vraag en de dynamische blootstelling aan risico's moet de cyberverzekeringsmarkt zorgen voor duurzaamheid en functionaliteit; op deze manier zullen zich nieuwe capaciteiten ontwikkelen. Als het gaat om systeemrisico's moet een maatschappelijke dialoog worden afgedwongen, aangezien het beheer ervan het best mogelijk is in een effectief publiek-privaat partnerschap. Munich Re is een toegewijde partner in deze dialoog."
 
Om het virtuele rapport en de microsite te bekijken, klik hier
Bron: FERMA
Geplaatst op 27-06-2023

< VorigeVolgende >


Share on: