Hogere brandveiligheid door inventieve Cloudoplossingen

Cloud-based oplossingen zorgen voor een snelle doorontwikkeling van bestaande stille ontruimings-alarminstallaties binnen onder andere de zorg- en ziekenhuizen zonder extra kosten voor hardware. Technologiebedrijf Siemens en MultiBel, leverancier van Cloudoplossingen voor alarmeringssystemen, intensiveren hun samenwerking.

Snel doorvoeren van systeemaanpassingen
In Nederland moeten alle luide (geluidmakende) en stille ontruimingsalarminstallaties aan de Nederlandse normering van richtlijnen (NEN) voldoen. De landelijke norm voor stille ontruimingen is vastgesteld in de NEN 2575-4. Sjaak Taal, portfoliomanager bij Siemens, neemt deel in de normcommissie Brandmeldsystemen. Deze technische commissie houdt zich bezig met de normen voor detectie- en ontruimingsalarmering. Taal ziet de verschuiving van het ontwikkelen van hardware naar software als een positieve ontwikkeling. “Deze alarmsystemen, verplicht in o.a. zorg- en ziekenhuizen, worden frequent getest en gekeurd door geaccrediteerde inspectie-instellingen.

Aanpassingen van het hardware systeem gaan gepaard met hoge kosten, waardoor partijen zich concentreren op slimme doorontwikkelingen van de software. Om toch snel verbeteringen te kunnen doorvoeren, wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van Cloud oplossingen.’’

Doorontwikkeling in de Cloud
Zolang de mutaties geen afbreuk doen aan de gecertificeerde hardware, kan er volop doorontwikkeld worden. Digitale platformen, zoals dat van MultiBel, dragen hierdoor bij aan een effectiever opererend alarmeringssysteem, zoals ten uiting kwam bij het treinongeluk in Voorschoten, in april dit jaar.  “Wij hebben te maken met strenge Europese regelgeving en daaraan willen wij te allen tijde voldoen. Tegelijkertijd zien wij dat Cloud systemen doorontwikkeld worden op gebruiksgemak en effectiviteit. Dit is een positieve ontwikkeling, wat Siemens ook omarmt. Dankzij partijen als MultiBel zijn we in staat dit ook in onze portfolio aan te bieden. Hiermee voldoen we aan klant-specifieke vragen en bieden we een oplossing die voldoet de gestelde eisen uit de NEN,” licht Taal toe.

Veel winst te behalen in effectiever gebruik bestaande systemen
Maurits Knopjes directeur MultiBel: “Onze Cloud oplossing ontwikkelt zich steeds meer tot een veiligheidsplatform voor alles dat met alarmering te maken heeft: o.a. BHV alarmering, ontruimingen, de beveiliging van alleenwerkers, incidentbestrijding, IT- en productiestoringen en het oproepen van interventieteams. Door de samenwerking met Siemens kun je al die toepassingen integreren met de Siemens portfolio. 
Onze samenwerking levert ons beiden veel informatie op en versnelt de doorontwikkeling van het MultiBel veiligheidsplatform waarmee we al meerdere eindklanten succesvol mee hebben geholpen.”
Geplaatst op 28-06-2023




Share on: