Inflatie, verliezen door natuurrampen en toename van levensverwachting

Het huidige klimaat is complex: de inflatie is langer hoger gebleven dan verwacht, natuurrampen veroorzaken grotere verliezen, de COVID-19 pandemie ligt nog vers in het geheugen, onzekerheid en volatiliteit nemen toe. Het is dan ook geen verrassing dat er een grotere behoefte is aan financiële bescherming en een grotere vraag naar verzekeringen. Volgens Swiss-Re biedt deze complexe omgeving ook kansen.

Volgens Urs Baertschi, CEO Property & Casualty Reinsurance (P&C Re), biedt deze complexe omgeving ook kansen, waarbij Swiss Re zich richt op het ondersteunen van klanten bij het begrijpen van de risico's en het bieden van tools om hen te helpen groeien. Swiss Re verwacht dat de wereldwijde schadeherverzekeringsmarkt tot 2025 met 3,2% per jaar zal groeien.

Aan de levens- en gezondheidskant ziet Paul Murray, CEO Life & Health Reinsurance (L&H Re), een dalende COVID-19 sterfte, warme arbeidsmarkten en stijgende lonen als ondersteunende factoren voor de sector, in combinatie met hogere rentetarieven.

Urs Baertschi, Paul Murray en andere senior executives deelden hun visie op de kernactiviteit herverzekering van Swiss Re met de wereldwijde media tijdens de Swiss Re Media Dialogue 2023.

Natuurrampen: groeiende beschermingskloof
 
Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens het virtuele evenement dat plaatsvond op 15 juni 2023 was de vraag of natuurrampen nog steeds verzekerbaar zijn, gezien het feit dat de verzekerde verliezen de afgelopen 30 jaar met 5-7% per jaar zijn toegenomen. In 2022 bedroegen de totale economische verliezen 275 miljard USD, waarvan 125 miljard USD door verzekeringen werd gedekt. De resterende verliezen van 150 miljard USD waren niet beschermd (link).

Volgens Swiss Re groeit deze zogenaamde beschermingskloof onder invloed van factoren zoals de toenemende frequentie van klimaatgerelateerde natuurrampen (bijv. droogte, overstromingen en bosbranden) en de accumulatie van welvaart in risicogebieden, zoals aan de kust of in wilde bossen. Het dichten van deze kloof is zowel een kans voor verzekeraars om te groeien als een belangrijk onderdeel van het vergroten van de wereldwijde financiële veerkracht.

Urs Baertschi: "We blijven ons inzetten voor de markt van natuurrampen. Het is een veelbelovende business - als je het risico begrijpt en het vertrouwen van je klanten hebt."

Groeiende risico's moeten gepaard gaan met een aangepaste prijsstelling. Met de duidelijke trend naar een verhardende markt voor natuurramprisico's is Swiss Re goed gepositioneerd om te groeien en tegelijkertijd voldoende rendement te behalen.

Gianfranco Lot, Chief Underwriting Officer P&C Re, wees erop dat historisch gezien de zachte markt van rond 2013-2014 een duidelijke weerspiegeling was van de lagere verliezen in die jaren. "Maar met USD 100 miljard aan jaarlijkse verliezen door natuurrampen die regelmatig doorkomen, moesten die tarieven omhoog. De huidige harde markt is een logisch economisch gevolg van de reeks onderling verbonden risico's."

Klimaatgerelateerde natuurrampen hebben niet alleen gevolgen voor de herverzekeringsmarkt voor onroerend goed, maar ook voor veel andere verzekerde activa over de hele wereld: van windmolenparken en zonnepanelen tot akkers en containerschepen. Anne Lohbeck, Chief Underwriting Officer Specialty, noemde voorbeelden van de droogte van afgelopen zomer die de oogsten in Europa vernietigde en schepen die hun handelsroutes niet konden afleggen omdat het waterpeil van de Rijn en de Donau te laag was.

Gematigde premiegroei in traditionele levensverzekeringen
 Paul Murray, CEO L&H Re, benadrukte de ambitie van Swiss Re om de toonaangevende waardecreator in de L&H herverzekeringsindustrie te zijn. "We hebben zeer sterke teams, met vaak tientallen jaren toonaangevende ervaring in de sector. Hierdoor kan L&H Re meer dan 280 miljoen familieleden over de hele wereld dekken."
 
Meerdere rugwind ondersteunt de L&H business, zoals hogere rentetarieven en afnemende COVID-19 sterfte. Swiss Re verwacht dat de wereldwijde L&H-markt zich in 2023 zal herstellen, maar desondanks onder de historische trend zal blijven. Uitdagingen zijn onder andere een eventuele economische vertraging.

De activiteiten van Swiss Re zijn goed gediversifieerd over sterfte-, gezondheids- en langlevenrisico's en over verschillende regio's in de wereld. De markt voor overlijdensrisico's groeit, geholpen door een groter risicobewustzijn in de nasleep van de COVID-19 pandemie, terwijl de groei in de gezondheidszorg vooral wordt aangedreven door Azië.

Sinds 2002 heeft de samenleving vijf pandemische/nabij-pandemische virussen meegemaakt: SARS (2002-2004), MERS (2012), de vogelgriep (diverse, aan de gang), de Mexicaanse griep (2009-2010) en COVID-19 (2019/20-2023). Na SARS, in 2006, begon Swiss Re met het ontwikkelen van een eigen pandemiemiemodel om stresstests uit te voeren op zijn portefeuilles. Julien Descombes, Chief Underwriting Officer L&H Re, legt uit: "We modelleren verschillende factoren rond ziektekenmerken, niet-farmaceutische en farmaceutische interventies, demografie, afhankelijkheden van financiële markten en niet-L&H bedrijfsfactoren."

De ervaring met de COVID-19 pandemie heeft geleid tot verschillende updates van het pandemiemodel, van acceptatierichtlijnen tot capaciteitsaanpassingen. Over het geheel genomen heeft COVID-19 de visie van Swiss Re op de langetermijnsterftetrends echter niet significant beïnvloed. Julien Descombes zei: "We zien COVID-19 als een mortaliteitsschok op kortere termijn."

Toekomstige toename van de levensduur
Historisch gezien komen sterfteverbeteringen meestal in golven. Sinds 2010 is de verbetering van de mortaliteit op populatieniveau echter vertraagd, met een plateau in verschillende belangrijke geavanceerde markten, voornamelijk als gevolg van een afvlakking van het aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten.
 
Bijna elke regio zag de levensverwachting tussen 2020 en 2022 dalen als gevolg van COVID-19. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten om te zien hoe het pad zich zal ontwikkelen. Dit zou na verloop van tijd moeten normaliseren naarmate we van pandemie naar endemie gaan", zegt Natalie Kelly, Head Global Underwriting, Claims & R&D bij L&H Re.


In de toekomst zal de levensverwachting waarschijnlijk toenemen door verschillende medische doorbraken, waaronder de diagnose en behandeling van kanker en nieuwe behandelingen voor de ziekte van Alzheimer. Natalie Kelly: "Er zijn veel toekomstige ontwikkelingen die kunnen leiden tot positieve en impactvolle verbeteringen in de levensverwachting, maar deze hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen en tot bloei te komen. Onze grootste kans blijven onze eigen levensstijlkeuzes." (link).

Swiss Re zet zich in om de beschermingskloven te helpen dichten, zowel bij P&C Re als bij L&H Re, en richt zich daarom op betaalbaarheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid. U kunt de opname van het evenement en de slides hier vinden.
Geplaatst op 20-06-2023

< VorigeVolgende >


Share on: