Klimaatsymposium Klimaatverandering en extreem weer

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid NIPV heeft de publicatie ‘klimaatverandering en extreem weer’ uitgebracht. Het eerste exemplaar van de publicatie is op 31 mei overhandigd door algemeen directeur IJle Stelstra van NIPV aan Rob Sluijter, programmamanager Early Warning Centre KNMI, tijdens het klimaatsymposium Klimaatverandering en extreem weer.

In de publicatie werden verschillende visies gedeeld over de impact van extreme weersituaties. Het NIPV brengt elk jaar het boek ‘Lessen uit crises en mini-crises’ uit, maar dit jaar is er een speciale editie: klimaatverandering en extreem weer. Lector Crisisbeheersing Menno van Duin en senior onderzoeker Vina Wijkhuijs kijken in deze speciale editie van de reeks terug op diverse klimaatcrises van de afgelopen jaren.
 

Zo worden er veertien casussen beschouwd, waaronder de valwind bij Leersum (2021), het hoogwater in Limburg (2021) en de duinbrand bij Ouddorp (2022). Centraal staat de vraag wat we uit de casussen kunnen leren. De conclusie van de auteurs is dat een meer eenduidige wijze van evalueren het leren van weersincidenten op een hoger niveau zou kunnen brengen. Dit is nodig omdat extreme weersituaties zich in de toekomst vaker en heviger zullen voordoen. Extreme neerslag, hitte en droogte vergroten de kans op een domino-effect, met grote gevolgen voor de vitale infrastructuur.  Nederland zal zich moeten voorbereiden op deze risico’s, omdat de publieke veiligheid en de hulpdiensten vaker onder druk komen te staan. Het NIPV heeft de intentie om – in samenwerking met het KNMI en eventueel andere partijen – de handschoen op te pakken en een dergelijk ‘framework’ te gaan ontwikkelen.

 

Door Cindy van der Helm
Geplaatst op 16-06-2023

< VorigeVolgende >


Share on: