Versoepelingen bij overstromingsschade

De laatste jaren zien we dat klimaatverandering steeds meer gevolgen heeft voor ons dagelijks leven. Een van de meest zichtbare en schadelijke effecten is het toegenomen risico op overstromingen. In Nederland, een land dat al eeuwenlang strijdt tegen de kracht van het water, is dit een bijzonder zorgwekkende ontwikkeling. Tot nu toe werd overstromingsschade meestal keihard uitgesloten door verzekeraars. Nu zien we hier en daar een voorzichtige versoepeling.

Woensdag 7 juni 2023 bespreekt de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat tijdens een debat over wateronderwerpen onder andere het eindadvies van de Beleidstafel wateroverlast en hoogwater. Hierin staan ook twee aanbevelingen over verzekeringen: klimaatadaptief herstel na overstromingsschade en verzekeringen voor klimaatgerelateerde schade.

Klimaatadaptief herstel 
De Maatlat groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving is richtinggevend voor het opnemen van klimaatadaptatie bij nieuwbouw. Na een overstroming kan de maatlat richting geven hoe klimaatadaptatie te verwerken bij schadeherstel. De maatlat is echter niet verplichtend en niet gericht op bestaande bouw. 


In verzekeringsvoorwaarden mag een verzekeraar afspreken dat na een overstromingsschade de schade wordt vergoed op basis van klimaatadaptief herstel. Het is echter aan een individuele verzekeraar om de inhoud van de voorwaarden te bepalen en aan consumenten en bedrijven om een keuze te maken uit het beschikbare aanbod van opstalverzekeringen.


Mededinging
Vanwege mededingingsregels is het niet mogelijk om hier op sectorniveau afspraken over te maken. Daarom stelt het Verbond van Verzekeraars voor de onderdelen over gevolgbeperking overstromingen en wateroverlast uit de maatlat wettelijk te verankeren voor bestaande bouw. Verankering zorgt ervoor dat iedere verzekerde schade door wateroverlast of overstroming in daarvoor kwetsbare gebieden klimaatadaptief wordt hersteld.

 

Verzekeringen voor klimaatgerelateerde schade
De Beleidstafel adviseert te verkennen wat de overheid kan doen om te zorgen dat fysieke risico’s van klimaatschade voldoende worden gedekt. Verzekeraars stellen voor hierbij specifieke aandacht te besteden aan het overstromingsrisico. Voor schade door overstroming van regionale keringen lukt het de verzekeraars steeds beter om verzekeringsdekkingen uit te breiden, in combinatie met bewustwording, preventie en early warning. Maar voor het adequaat en snel afhandelen van schade door overstroming van onze grote rivieren en vanuit zee is het essentieel dat overheid en verzekeraars de handen ineenslaan.


Dekking
In Nederland zijn er veel verzekeraars die producten aanbieden met dekking voor stormschade. Nederlanders zijn doorgaans ook goed verzekerd tegen neerslag-, natuurbrand-, bliksem- en hagelschade. Opstal- en inboedelzekeringen dekken vrijwel altijd deze schades, waarbij voor storm vaak een verhoogd eigen risico geldt. Ook het mkb kan zich tegen deze risico's verzekeren. 


Een uitgebreide reactie op beide aanbevelingen kun je lezen in de documenten over klimaatrobuust schadeherstel en verzekeringen voor klimaatgerelateerde schade.

Bron Verbond van Verzekeraars en Nedasco
Geplaatst op 09-06-2023

< VorigeVolgende >


Share on: