Tijdens jaarwisseling meeste vuurwerkgerelateerde branden sinds jaren

Stichting Salvage is op 31 december 2019 en 1 januari 2020 in totaal 115 keer uitgerukt. In vergelijking met vorig jaar was dit wederom de drukste jaarwisseling voor de stichting.

Weersomstandigheden en landelijke spreiding 
Het einde van het jaar werd gekenmerkt door hevige mist. Vooral in het noorden van het land was het dermate slecht waardoor men niet direct op alle meldingen kon acteren. In een paar specifieke gevallen is er daarom eerst telefonisch contact gezocht met gedupeerden en zijn er afspraken gemaakt voor een later moment. De meldingen volgden elkaar gestaag op, er was geen sprake van enorme piekmomenten. Ook is het beeld dat de meldingen een redelijk landelijke spreiding lieten zien, met Zuid-Holland als provincie met het grootst aantal meldingen. 

Vuurwerk gerelateerde meldingen
Het aantal branden waarbij de vermoedelijke oorzaak vuurwerk is, ligt wederom hoger dan in 2019. Van de 109 branden zijn er 55 waarbij de oorzaak vuurwerk gerelateerd is. Wat neerkomt op een percentage van 50,5%. 
 
Bijzondere meldingen
Salvage werd ook gevraagd om bijstand te verlenen bij de brand in het appartementencomplex in Arnhem waarbij helaas dodelijke slachtoffers te betreuren waren. Een groot complex van 9 etages hoog. Al met al een behoorlijk impactvol incident. 
 
De jaarwisselingsdienst eindigde met een melding in Den Haag, waar als gevolg van brandende auto’s bij een flatgebouw, een zeer grote brand is ontstaan. Alle bewoners moesten hun woningen verlaten en helaas waren er hier ook meerdere gewonden die naar het ziekenhuis zijn gebracht. Later in de nacht konden de meeste bewoners weer terug naar hun woning. 
 
Soort branden
Het merendeel van de 115 meldingen betrof kleine branden 64, gevolgd door 32 middelbranden, 6 grote branden, 6 zeer grote branden, 5 waterschades, 1 explosie en 1 aanrijdingschade. Deze classificaties worden door de brandweer gehanteerd t.b.v. de uitruk en geven slechts een globale indicatie van de daadwerkelijke schade omvang. 
 
Voorlopige cijfers 2019
Het jaar 2019 was een druk jaar voor Stichting Salvage met in totaal 5.288 meldingen. Vooralsnog is er daarbij sprake van 2.712 belendende panden. Dit aantal kan nog wijzigen, omdat nog niet alle meldingen zijn afgerond. Het totaal aantal objecten in 2019 komt op 8.000. De overige cijfers over het jaar 2019 worden binnenkort bekend gemaakt via de site www.stichtingsalvage.nl
 
Geplaatst op 02-01-2020

< VorigeVolgende >


Share on: