Gemiddeld vier auto's per uur beschadigd in 2020

In 2020 werden in Nederland 32.515 autovernielingen geregistreerd bij de politie. Dit zijn er 1.855 minder dan het jaar ervoor: een daling van 5,4 procent. Hierbij werden bijvoorbeeld opzettelijk ruiten ingeslagen, banden lek gestoken of krassen in het lak gemaakt.

Dit en meer concludeerde Independer, die op basis van politiecijfers het aantal geregistreerde autovernielingen in Nederland in kaart bracht.


Meeste vernielingen in Zuid-Holland
Uit de analyse blijkt dat in Zuid-Holland - met 4,8 vernielingen per 1.000 auto’s - het meeste vandalisme plaatsvindt. In totaal waren dit 7.760 vernielingen, 100 minder dan het jaar daarvoor in deze provincie.

In 2019 stond Noord-Holland nog bovenaan de lijst, die nu met 4,7 vernielingen per 1.000 auto’s op de tweede plek terechtkomt. Hierna volgt Limburg met 4 vernielingen per 1.000 auto’s. 

Het minste autovandalisme komt voor in de provincie Flevoland (2,0), gevolgd door Overijssel (2,7) en Drenthe (2,7). Over heel Nederland gekeken, ligt het gemiddelde op 3,7 vernielingen per 1.000 auto’s.


Den Helder gemeente met meeste autovandalisme
Per gemeente gekeken, worden er in het Noord-Hollandse Den Helder - met 9,2 vernielingen per 1.000 auto’s - de meeste auto’s beschadigd. Hierna volgen Zandvoort (8,2), Rotterdam (7,9), Arnhem (7,6) en Heerenveen (7,6). In Rotterdam en Heerenveen was hierbij een stijging te zien ten opzichte van 2019, in Den Helder en Arnhem juist een daling. 

Onderaan de lijst komen de Nederlandse waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog. Ook in Rozendaal, Renswoude en Baarle-Nassau komt relatief weinig autovandalisme voor.


Alleen allriskdekking biedt uitkomst
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.”


Kijk hier voor de autovandalismekaart van Nederland.

Geplaatst op 09-03-2021

< VorigeVolgende >


Share on: