Duitse Verzekeringsbond GDV verhoogt schaderaming tot 5,5 miljard

Na de overstromingsramp van midden juli heeft de Duitse Verzekeringsbond GDV zijn voorlopige schaderaming herzien. Naast de schade van Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen omvat deze raming nu ook cijfers van andere getroffen deelstaten, waaronder Beieren en Saksen.

"Wij gaan nu uit van verzekerde verliezen tussen 4,5 en 5,5 miljard euro", aldus Jörg Asmussen, Algemeen Directeur van de Duitse Verzekeringsbond (GDV). Naast de verliezen van Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen omvat deze raming nu ook cijfers van de andere getroffen deelstaten, waaronder Beieren en Saksen.

 
In een eerste raming had de vereniging alleen voor Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen een bedrag van vier à vijf miljard euro genoemd. Nu heeft GDV een groot deel van de schade geregistreerd die het lagedrukgebied ‘Bernd’ van 13 tot en met 18 juli 2021 heeft aangericht. Volgens de studie waren Beieren en Saksen goed voor vijf tot tien procent van de totale schade. Van de resterende schade werd ongeveer twee derde veroorzaakt in Rijnland-Palts en een derde in Noordrijn-Westfalen.
 
Allianz, de grootste verzekeraar van Duitsland, heeft dinsdag een eerste raming van de schade gegeven en gezegd dat het meer dan 500 miljoen euro schade verwacht als gevolg van de storm Bernd.
 
De overstromingen strekten zich uit van een gebied dichtbij de westelijke stad Keulen tot in het zuiden van Beieren, waardoor huizen instortten, bewoners op daken strandden en auto's werden meegesleurd. Minstens 180 mensen kwamen om het leven.
 
 
Ongeveer 40.000 motorvoertuigen beschadigd of vernield
"Volgens de bijgewerkte schaderaming zijn ongeveer 40.000 motorvoertuigen door de overstromingen beschadigd of vernield", aldus Asmussen. "Het verzekerde verlies voor autoverzekeraars ligt rond de 200 miljoen euro en voor transportverzekeraars rond de 100 miljoen euro." Verschillende grote verzekerde verliezen, elk in de orde van grootte van tweecijferig miljoen euro, hadden ook een impact.
 
Dit jaar is hard op weg om het duurste jaar voor verzekeraars in Duitsland te worden sinds 2002, toen verschillende stormen 10,9 miljard euro aan schade veroorzaakten, aldus GDV.
 

Rampgebied
Bondskanselier Merkel heeft net als Nederland financiële hulp beloofd voor de slachtoffers van de overstromingen. Ze zegt dat de Duitse overheid er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat het geld zo snel mogelijk bij de mensen komt die vaak niets anders meer hebben dan de kleren aan hun lijf. De Duitse regering moet officieel stemmen over een overheidssteunpakket. "Met als doel de noodhulp op onbureaucratische wijze uit te betalen, samen met de staat Noordrijn-Westfalen", aldus Merkel.

Merkel bracht samen met de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, een bezoek aan Bad Münstereifel. Laschet heeft aangekondigd dat hij de financiële steun van de overheid wil verdubbelen "om ook onze bijdrage te leveren".

 

Bron GDV en Foto Dylan Leagh
Geplaatst op 28-07-2021

< VorigeVolgende >


Share on: