Brandgedrag kabels onderzocht

Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer dertig mensen als gevolg van een woningbrand. Zeker een kwart van die branden wordt veroorzaakt door een probleem met de elektriciteit in bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur. Meestal is dit het gevolg van een ondeugdelijk ontwerp. Daarnaast speelt de prestatie van de kabels een rol.

Om een indruk te krijgen van het brandgedrag van twee verschillende soorten kabels en de invloed daarvan op ontvluchtings- en overlevingsmogelijkheden, heeft de Brandweeracademie van het IFV een aantal zogenoemde impressietesten uitgevoerd. Dit hebben we gedaan in opdracht van Europacable, Europese brancheorganisatie voor de kabelindustrie.


Onderzoeksvragen 
In het onderzoek ging het om de volgende vragen:

  • Wat is het brandgedrag van kabels met een hoge prestatie en kabels met een lage prestatie in een kamer wanneer deze blootgesteld worden aan een ontstekingsbron van brandend methanol?
  • Wat is de kans op ontvluchting en overleefbaarheid in een kamer als alleen de kabels branden?
  • Hoe ontwikkelt en verspreidt zich een brand in een kantooromgeving die begint in kabels met een lage prestatie?
  • Wat is de kans op ontvluchting en overleefbaarheid in een kantooromgeving waar een brand begint in kabels met een lage prestatie?


Brandontwikkeling en -verspreiding
Het blijkt dat een brand zich langzaam ontwikkelt in kabels met een hoge prestatie en zijn maximale omvang bereikt na tien minuten. Dergelijke kabels branden alleen in het deel waar ze worden geraakt door de vlammen van de ontstekingsbron; verder van de ontstekingsbron verwijderd doven de vlammen vanzelf uit. In kabels met een lage prestatie daarentegen ontwikkelt de brand zich zeer snel en bereikt zijn maximale omvang al na 4,5 minuten; na 10 minuten zijn de kabels volledig weggebrand. Daarbij komt dat daar waar de kabels horizontaal bevestigd zijn, er brandende druppels naar beneden vallen die blijven branden op de vloer en zo secundaire branden kunnen veroorzaken.

De testen in de kantooromgeving hebben laten zien dat een brand zich makkelijk verspreidt over de kabels met een lage prestatie. Na 3 minuten leidt hittestraling ertoe dat de brand zich ook uitbreidt naar het bureau; brandende druppels zorgen ervoor dat de vloerbedekking in brand vliegt, evenals de bureaustoel en andere voorwerpen in de ruimte. Het resultaat is een flashover na 7 tot 8 minuten.


Vlucht- en overlevingsmogelijkheden
Een brand in kabels met zowel hoge als lage prestatie in een ruimte waarvan de deur openstaat, blijkt niet te resulteren in een belemmerende ontvluchting of levensbedreigende situatie. Maar als de deur gesloten zou zijn, zouden irriterende en verstikkende gassen mogelijk hogere concentraties bereiken en zou de temperatuur stijgen, met andere resultaten als gevolg. De testen met de kabels met een lage prestatie in de kantooromgeving hebben laten zien dat de ontvluchting wél wordt belemmerd na 5 tot 6 minuten, en dat kort daarop (5 tot 7 minuten) een levensbedreigende en fatale situatie volgt. Zowel hitte als irriterende en verstikkende gassen spelen hierbij een rol.


Kijk hier voor het downloaden van het rapport Impression tests cables van het IFV.

Bron: IFV
Geplaatst op 12-11-2021

< VorigeVolgende >


Share on: