Lichte stijging faillissementen

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen. In november zijn 57 bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen is echter nog steeds laag, vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Aantal faillissementen onveranderd op laag niveau
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af.

Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag. Wel bereikte het aantal faillissementen in november 2021 het hoogste niveau van de afgelopen 12 maanden.


Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in november 183 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 35. Dat zijn er 19 meer dan in oktober.


De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in november de meeste faillissementen uitgesproken in de sector bouwnijverheid.

Geplaatst op 13-12-2021

< Vorige


Share on: