Het niet verlenen van voorrang veroorzaakt veruit de meeste schades

Uit cijfers van Diks verzekeringen en 112schade blijkt dat het niet verlenen van voorrang veruit de meest voorkomende oorzaak is van schade. In meer dan 38% van 4500 schadegevallen in de afgelopen vijf jaar verleende de tegenpartij geen voorrang, waardoor er schade ontstond.

Op de tweede plek van meest voorkomende schadetoedracht staat het achterop rijden op de voorganger (in ruim 14% van de gevallen) en op de derde plek het aanrijden van een geparkeerd voertuig (in ruim 12% van de gevallen).

Veel Nederlanders niet op de hoogte van de voorrangsregels
Uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat een kwart van alle weggebruikers in Nederland niet precies weet hoe het zit met de voorrangsregels. Als het al een tijd geleden is dat ze hun rijbewijs hebben gehaald, is de kennis soms (gedeeltelijk) weggezakt. Dat bestuurders de verkeersregels- en borden niet goed kennen, kan zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Dat blijkt ook uit het feit dat het niet verlenen van voorrang de grootste schadetoedracht is. 
 
In 21% van de gevallen is er ook sprake van letselschade
Vorig jaar was er in 21% van alle gevallen ook sprake van letselschade. Wanneer je door toedoen van een ander geestelijk of lichamelijk letsel oploopt, noemen we dit letselschade. Letselschade kan materiële schade zijn, zoals inkomensverlies of medische kosten, maar ook immateriële schade, zoals pijn en verdriet. Bovendien kan letselschade grote gevolgen hebben, niet alleen voor jezelf, maar ook op je werk of in het gezinsleven.
 
Vorig jaar meeste schademeldingen in juni
In 2020 zijn als gevolg van de coronacrisis een stuk minder schades gemeld. Vanwege de lockdown in maart, april en mei 2020 werkten veel mensen thuis en gingen ze minder vaak de weg op. In 2021 was het aantal schademeldingen weer bijna gelijk aan 2019, hoewel we ook vorig jaar een aantal maanden in lockdown doorbrachten. Uit de cijfers blijkt een stijging van het aantal schademeldingen in juni. De stijging valt samen met het eindigen van de lockdown en de heropening van de samenleving.
 
Over Diks Verzekeringen
Diks Verzekeringen werd in 1970 opgericht door Paul Diks. Het bedrijf uit IJsselstein heeft inmiddels ruim 48 medewerkers in dienst en helpt consumenten al meer dan vijftig jaar met het vergelijken van verschillende autoverzekeringen. Diks Verzekeringen begon in 1990 met het aanbieden van speciale oldtimerverzekeringen en was met de lancering van Diks.nl (1997) een van de eerste Nederlandse aanbieders van online autoverzekeringen. Sinds 2018 is Diks.nl onderdeel van Voogd & Voogd Groep. Dit jaar is Voogd & Voogd gefuseerd met de Heilbron Groep.
Geplaatst op 14-01-2022

< Vorige


Share on: