Economische sancties tegen Rusland beïnvloeden schadeverzekeringssector

De economische sancties tegen Rusland zullen de groei in de schadeverzekeringssector naar verwachting aanzienlijk beïnvloeden. De algemene verzekeringssector in Rusland zal volgens GlobalData's Global Insurance Database in 2022 naar verwachting met 14% krimpen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De door de Amerikaanse regering opgelegde economische sancties, die gevolgen zullen hebben voor ongeveer 80% van de bankactiva, zullen ook directe gevolgen hebben voor de verzekeringssector, aangezien veel verzekeraars in Rusland deel uitmaken van grote bankgroepen.
 
Deblina Mitra, Senior Insurance Analyst bij GlobalData, zegt hierover het volgende: "Als reactie op het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft GlobalData zijn prognose voor de premies op de algemene verzekeringsmarkt bijgesteld. Vóór het conflict lag de prognose op 1,26 biljoen roebel (17,4 miljard dollar) in 2022, maar het nieuwe cijfer ligt rond de grens van 1,08 biljoen roebel (15,0 miljard dollar). Wij verwachten dat de prognoses tot ten minste 2026 beïnvloed zullen worden."
 
Mitra wijst erop dat niet alleen enkele van Ruslands topverzekeraars, waaronder Rosgosstrakh en Sberbank, deel uitmaken van bankgroepen, maar dat veel Russische verzekeringsgroepen ook op andere Europese markten een belangrijke aanwezigheid hebben. De sancties kunnen leiden tot de liquidatie van overzeese activiteiten, waardoor verzekeraars mogelijk te maken krijgen met solvabiliteitsproblemen op lange termijn.
 
Veel internationale bedrijven die in Rusland actief zijn, in sectoren variërend van de auto-industrie tot olie en gas tot de luchtvaart, zijn bezig Rusland te verlaten. Bijvoorbeeld Shell en BP in de oliesector en BMW en Volkswagen in de automobielsector.
 
Mitra vervolgt: "De groeivooruitzichten op korte termijn voor de algemene verzekeringssector in Rusland zien er somber uit als gevolg van de negatieve impact van de economische sancties. Motorrijtuigen-, eigendoms-, handelskrediet-, en zee-, luchtvaart- en transitoverzekeringen (MAT) zullen naar verwachting het zwaarst worden getroffen. Verwacht wordt echter dat de toegenomen volatiliteit van de risico's de vraag naar politieke risico's, oorlogsrisico's en cyberverzekeringsproducten zal aanwakkeren."
Geplaatst op 22-03-2022

< VorigeVolgende >


Share on: