Snelle batterijtest voor elektrische en hybride voertuigen

DEKRA lanceert een nieuw, gepatenteerde batterijtest voor elektrische en hybride voertuigen. In slechts vijftien minuten is er een duidelijk zicht op de overblijvende capaciteit en gezondheidstoestand van de tractiebatterij van een voertuig.

De nieuwe snelle batterijtest is al in gebruik bij zakelijke klanten als onderdeel van een gevorderd proefproject en zal in de komende maanden verder worden uitgerold. In eerste instantie is de dienst gericht op klanten in de sector van het beheer van tweedehandsauto's, zoals leasingbedrijven en grote autodealers.


De test is gebaseerd op de meting van de batterij kenmerken tijdens een zeer korte testrit. "Het enige wat nodig is, is een korte acceleratie van ongeveer 100 meter, waarbij de gegevens worden uitgelezen via de diagnostische interface aan boord," zegt Ulrike Hetzel, lid van de Raad van Bestuur en Chief Technology Officer van DEKRA.


De ‘knowhow’ zit in de database en het onderliggend algoritme
De essentiële ‘knowhow’ ligt in het vermogen om de verschillende meetwaarden te interpreteren. "Het proces wordt ondersteund door een uitgebreid database en een uiterst complex algoritme," zegt het DEKRA-bestuurslid. "De basisgegevens worden vooraf voor elk individueel type voertuig bepaald op basis van testritten onder breed uiteenlopende omstandigheden. Daarna volgt er een structurering van de gegevens, deels met behulp van artificiële intelligentie. Dit hele proces noemen we "parametrering". Bij de test worden de meetresultaten geëvalueerd op basis van deze specifieke type parameters."


Tegen het einde van het jaar zullen 100 typen voertuigen op de lijst staan
Op dit moment omvat de lijst van types waarvoor DEKRA een snelle test kan aanbieden meer dan 50 automodellen. Daartoe behoren volume modellen van diverse Duitse en andere Europese fabrikanten (VW, Mercedes-Benz, BMW, Renault), maar bijvoorbeeld ook Aziatische merken (Kia, Hyundai).

Bron: DEKRA
Geplaatst op 13-05-2022

< VorigeVolgende >


Share on: