NIBE-SVV publiceert whitepaper ‘Compliance, een vak in beweging’

De financiële sector is volop in beweging. En daarmee ook het compliancevak. Het is voor een compliance officer van belang om te beschikken over vakkennis die up-te-date is. Om de compliance officer daarbij te ondersteunen, heeft NIBE-SVV, de whitepaper ‘Compliance, een vak in beweging’’ samengesteld.


Nieuwste inzichten over het compliancevak uitgelicht
De whitepaper laat zien dat de kijk op compliance verandert en dat het compliancevak toegroeit naar volwassenheid. Steeds meer neemt de compliance officer een volwaardige positie in naast andere sleutelfuncties, zoals de actuaris en de auditor.
 
Geschreven door specialisten uit het vak
De whitepaper is samengesteld in samenwerking met de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen onder redactie van prof.dr. Rob Schotsman, hoogleraar Bank- en Verzekeringsleer aan de UvA en directeur van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen. Alle bijdragen zijn met veel enthousiasme geschreven door vakspecialisten. Onder andere door jhr.mr. T.H. (Therus) de Villeneuve (compliance officer bij Aegon en kerndocent van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen), mr. C. (Christoph) Vergouwen (senior manager Compliance bij Achmea en docent) en ing. V. (Vincent) Fokke (vice-president bij CapGemini en kerndocent aan UvA Academie voor Bank en Verzekeringen).
 
Opwaardering van de compliancefunctie  
Uitgangspunt van de whitepaper is de constatering dat er sprake is van een opwaardering van de functie van compliance officer. Van hem/haar wordt steeds meer verwacht. We zien binnen het compliancevak ook verschillende specialisaties ontstaan. De oorzaak van de opwaardering van de compliancefunctie ligt bij de toenemende betekenis van strategische en niet-financiële risico’s als gevolg van een steeds turbulenter wordende omgeving. Denk daarbij aan de Russische dreiging, corona, de extreem lage tot negatieve rentes opgevolgd door snel hoger wordende rentes en inflatie, klimaatverandering, de cyberaanvallen, de marktmacht van BigTech, het populisme, et cetera. Van de compliance officer wordt verwacht dat hij deze ontwikkelingen in kaart brengt en de gevolgen hiervan voor zijn organisatie belicht.


De auteurs analyseren in de whitepaper allereerst het begrip ‘compliance’. Vervolgens werpen ze een blik op het belang van soft controls en compliancemonitoring. Verder laten ze hun licht schijnen op de houding van de compliance officer, artificial intelligence en de rol van de compliance officer.
 
De whitepaper is HIER gratis aan te vragen.

 
Geplaatst op 27-09-2022

< VorigeVolgende >


Share on: