Lage risico-score Nederland, groei economie blijft zwak

Nederland hoort tot de groep landen met een zeer laag risico om zaken mee te doen (AA1-status), zo blijkt uit de Country Risk Atlas van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Ondanks de toegenomen mondiale onrust verbeterde vorig jaar de (economische) risico-score van de belangrijkste handelslanden wereldwijd. Zo is er in 21 landen sprake van een verbetering. In maar vier landen was de risico-score slechter dan in 2022.
 

Scoren 21 landen nu beter en slechts 4 slechter, in 2022 was de trend totaal anders. In dat jaar verbeterde het risicoprofiel van slechts 8 landen en gingen er 17 op achteruit. “In 2022 werden de risicobeoordelingen grotendeels beïnvloed door de oorlog in Oekraïne. In 2023 toonde de economie opmerkelijke veerkracht, ondanks het agressieve rentebeleid en de toegenomen onrust in de wereld.

Afrika liet de meeste verbeteringen zien (10), gevolgd door Europa (6). In Azië en Amerika verbeterde de situatie alleen in respectievelijk China en Uruguay. Ondanks de verbetering blijft Afrika het continent met de grootste problemen op het gebied van liquiditeit en toegang tot internationale markten. Vrijwel overal nam het liquiditeitsrisico toe”, aldus Ana Boata, hoofd van Economic Research bij Allianz Trade.
 

Risicoprofiel van Nederland

In de paragraaf die de Country Risk Atlas van Allianz Trade aan Nederland wijdt wordt benadrukt dat de groei van de Nederlandse economie ook de komende kwartalen zwak blijft. Pas in de tweede helft van het jaar zal enig herstel zichtbaar worden. Met uiteindelijk een groei van het bbp met +0,6% in 2024. Na de onzekerheid door de vele prijsverhogingen van de achterliggende periode herstelt het consumentenvertrouwen zich komend jaar enigszins. Over de nieuwe regering zegt het rapport dat het kabinet een oplossing zal moeten vinden voor de stikstofcrisis die diverse sectoren in een wurggreep houdt.

 

Door Cindy van der Helm (Bron: Allianz Trade)
Geplaatst op 19-02-2024

< VorigeVolgende >


Share on: