42 procent van Nederlanders is bang om weg op te gaan bij gladheid

De temperaturen zijn deze week flink gedaald en vooral ’s ochtends vroeg kan het lokaal erg glad zijn. Vier op de tien Nederlanders (42%) is dan bang om de weg op te gaan, zo blijkt uit recent onderzoek* van online verzekeraar Allianz Direct. Eén op de vijf (19%) stapt zelfs helemaal niet in de auto.

44 procent wordt meest zenuwachtig van slechte weersomstandigheden
Als we kijken naar spannende situaties in de auto, blijkt dat bijna de helft van de automobilisten (44%) het meest zenuwachtig wordt van rijden met slechte weersomstandigheden als gladheid, sneeuw en regen. Dit is de volledige top 5** van de situaties die de Nederlandse automobilist zenuwachtig maakt:

 1. Slechte weersomstandigheden (o.a. regen, sneeuw en gladheid) (44%)
 2. Lampjes die gaan branden op het dashboard (35%)
 3. Rijden in een drukke omgeving (24%)
 4. Rijden in een onbekende omgeving (22%)
 5. Moeilijke of onverwachte verkeerssituatie (22%)

77 procent weet hoe ze hun rijstijl moeten aanpassen
Ondanks de spanning achter het stuur, weet driekwart (77%) van de Nederlanders wel hoe ze hun rijstijl moeten aanpassen bij gladheid of ijzel. Voor wie een opfrisser nodig heeft: met onderstaande tips van Allianz Direct zit je veilig achter het stuur.

 1. Houd voldoende afstand en kijk vooruit
  Als het wegdek glad is, kan een remafstand twee of zelfs drie keer zo lang worden. De vuistregel is om je snelheid te halveren en de afstand tot je voorganger te verdubbelen. Blijf dus op z’n minst twee tot vier seconden achter de auto voor je. Op deze manier heb je meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte situaties. Zorg ook dat je altijd ver vooruitkijkt. Dan zie je het eerder als er een gevaarlijke situatie ontstaat en kun je daar dus ook eerder op reageren.  
 2. Trek rustig op
  Sta je op ijs en probeer je vanuit stilstand weg te rijden? Pas op, want je banden kunnen dan moeite hebben om grip te vinden. Een goede tip om dit te voorkomen is door weg te rijden in de tweede versnelling. Geef niet te veel gas en laat je koppeling heel rustig opkomen. Let extra goed op als je auto achterwielaandrijving heeft: je auto heeft dan minder grip en de kans op slippen wordt groter. 
 3. Stuur voorzichtig en handel niet onvoorspelbaar
  Om te voorkomen dat je banden grip verliezen als het glad is op de weg, is het belangrijk om alle handelingen heel geleidelijk te doen. Stuur rustig, rem niet plotseling en maak geen abrupte stuurbewegingen. Let er ook op dat je bochten niet te scherp neemt.
 4. Rijd op de rechterbaan
  Als je op een weg rijdt met meerdere rijbanen, is het veiliger om zo veel mogelijk op de rechterbaan te blijven, aangezien je dan naast de vluchtstrook rijdt. Als je onverwachts slipt of moet uitwijken voor een andere glijpartij, kan je makkelijker uitwijken naar de vluchtstrook om een botsing te voorkomen.
 5. Laat het gas los in plaats van remmen
  Kom je dicht bij een rood stoplicht of een bocht? Laat dan langzaam het gas los in plaats van te remmen. Als je remt op een gladde weg, kunnen je banden namelijk grip verliezen en daardoor slippen. Heb je net een bocht gemaakt? Duw je gaspedaal dan pas in als je weer recht rijdt. Als je gas geeft in een bocht heb je namelijk ook meer kans om te slippen.
Bron: Online verzekeraar Allianz Direct
Geplaatst op 14-12-2022

Volgende >


Share on: