Autovakantie dit jaar populair: let op deze verkeersregels

Deze zomer gaan mensen meer dan ooit op vakantie met de auto. Naast onduidelijkheid over extra verkeersregels vanwege corona, bestaat er soms ook verwarring over de ‘reguliere’ verkeersregels in de populairste Europese vakantielanden van Nederlanders. Om duidelijkheid te scheppen, heeft Beslist.nl de meest opvallende verkeersregels en boetes in deze Europese landen in kaart gebracht.

Let op flitspaalsignalering van navigatiesystemen en -apps
In een aantal landen, zoals in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, is flitspaalsignalering op alle apparatuur verboden, ook op navigatiesystemen, smartphones en tablets. In Frankrijk staat hier zelfs een boete op van 1.500 euro. Ook in België, Italië, Oostenrijk en Tsjechië zijn actieve mobiele flitsapps verboden, maar hier is apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) wel toegestaan. Het advies is daarom ook om voor vertrek goed na te gaan welke regels van toepassing zijn. 

Verkeersboetes relatief hoog in Nederland
Nederland is, vergeleken met andere Europese landen, een relatief duur land als het gaat om de gemiddelde hoogte van verkeersboetes. Alleen in Noorwegen en Spanje zijn verkeersboetes gemiddeld hoger. In Finland en Zweden zijn veel boetes inkomensafhankelijk. Ook in deze landen kan een overtreding flink in de papieren lopen. In Letland en Servië zijn de hoogtes van boetes voor verkeersovertredingen gemiddeld het laagst.

Met slippers rijden niet toegestaan in Frankrijk en Spanje
In sommige landen moeten autobestuurders rekening houden met boetes als zij met slippers rijden. Zo krijg je in Spanje een boete van 80 euro als je met slippers rijdt. In Frankrijk bedraagt het boetebedrag zelfs 90 euro. Naast schoeisel moeten autobestuurders ook rekening houden met veiligheidsproducten en accessoires. Zo zijn er landen, zoals België, Griekenland en Turkije, waar altijd een verbandtrommel, veiligheidshesje, brandblusser en gevarendriehoek(en) aanwezig moet(en) zijn in het voertuig. Brildragers zijn in Spanje, Frankrijk, Portugal en Zwitserland wettelijk verplicht om een reservebril bij zich te hebben. Bij een controle kan dit zelfs beboet worden.

Meer weten over de verkeersregels in Europa, zoals regelgeving betreft kinderzitjes, maximumsnelheden, vignetten en verlichting?  Bekijk dan: www.beslist.nl/info/verkeersregels
Geplaatst op 16-07-2020

< Vorige


Share on: