Jubilee Insurance (JHL) en Allianz sluiten overeenkomst strategisch partnerschap

Jubilee Holdings Limited (JHL of Jubilee Insurance), de grootste verzekeringsgroep van Oost-Afrika, en Allianz, een van 's werelds grootste verzekeraars en vermogensbeheerders, hebben een overeenkomst gesloten om een strategisch partnerschap op te zetten in de vijf Afrikaanse landen waar Jubilee Insurance momenteel actief is.

Het partnerschap heeft betrekking op de algemene verzekeringsactiviteiten (ook bekend als het segment schadeverzekeringen) in Kenia, Tanzania en Oeganda en op het segment korte termijn verzekeringen in Burundi en Mauritius. JHL blijft eigenaar van zijn levens- en pensioenactiviteiten en van zijn medische verzekeringsactiviteiten in Kenia, Oeganda en Tanzania.

In de voorgestelde partnerschapsstructuur zal Allianz in elk van deze activiteiten voor een totaalbedrag van 10,8 miljard KES (84 miljoen EUR, 100 miljoen USD) een meerderheidsbelang verwerven, terwijl JHL een belangrijk minderheidsbelang zal behouden. De dochteronderneming van JHL in Kenia, Jubilee General Insurance Limited, is de toekomstige joint venture die ook de activiteiten van Allianz Insurance Company of Kenya Limited zal overnemen. 
 
De transactie, waarvoor goedkeuring van de toezichthouder op de vijf markten nodig is en een herstructurering van de dochterondernemingen van JHL in Oeganda en Tanzania tot afzonderlijke schadeverzekeringsonderdelen, zal ertoe leiden dat Allianz naast JHL-medeaandeelhouder wordt van vijf schadeverzekeringsonderdelen van de JHL Group, met een aandeel van 51 tot 66 procent in elk van de ondernemingen. Op voorlopige pro-forma-basis vertegenwoordigen deze algemene verzekeringsmaatschappijen 12,3 procent van het totale geconsolideerde netto vermogen van JHL van 32,3 miljard KES (252 miljoen EUR, 299 miljoen USD) per 30 juni 2020. 
 
Allianz, met zijn hoofdkantoor in Duitsland, bedient meer dan honderd miljoen particuliere en zakelijke klanten in meer dan zeventig landen wereldwijd en heeft meer dan een eeuw geschiedenis in Afrika, waar het een betekenisvolle voetafdruk heeft opgebouwd op het hele continent. Het bedrijf is momenteel aanwezig in twaalf landen in Afrika en bedient klanten in 49 Afrikaanse markten. Wereldwijd realiseerde Allianz in 2019 een totale omzet van EUR 142 miljard (KES 18 biljoen, USD 168 miljard) en een bedrijfsresultaat van EUR 11,9 miljard (KES 1,5 biljoen, USD 14 miljard). 
 
JHL werd in 1937 in Kenia opgericht door het Aga Khan Development Network (AKDN) en is een multinationale financiële dienstverlener met activiteiten in Kenia, Oeganda, Tanzania, Burundi en Mauritius en is nu een filiaal van het Aga Khan Fund for Economic Development (AKFED). JHL is de grootste verzekeraar in Oost-Afrika en de marktleider voor algemene verzekeringen in de Oegandese en Tanzaniaanse markten, alsook regionaal in heel Oost-Afrika, met bruto geboekte premies van 38,2 miljard KES (299 miljoen EUR, 353 miljoen USD) en een winst vóór belastingen van 5 miljard KES (39 miljoen EUR, 46 miljoen USD) in het boekjaar dat eindigde op 31 december 2019. 
 
Met dit samenwerkingsverband willen Jubilee Insurance en Allianz gezamenlijk de verzekeringsmarkten in Oost-Afrika uitbreiden en verbreden, waarbij gebruik wordt gemaakt van de diepgaande regionale kennis, uitgebreide netwerken en merkreputatie van Jubilee Insurance met de wereldwijde expertise en capaciteit van de Allianz Group. Het partnerschap wil de regionale leiderschapspositie van JHL verder versterken door internationale best practices naar zijn klanten in Oost-Afrika te brengen, de veranderende verzekeringsrisico's met relevante producten aan te pakken en de ambities van Allianz te ondersteunen om zijn voetafdruk opnieuw vorm te geven en marktleiderschap te verwerven in de belangrijkste markten op het Afrikaanse continent.
 
"We zijn erg blij met deze historische ontwikkeling voor de Jubileumverzekering," zei JHL voorzitter Nizar Juma. Hij voegde eraan toe: "In het afgelopen decennium zijn we benaderd door een aantal internationale verzekeraars die met Jubilee willen samenwerken om uit te breiden naar Oost-Afrika. Met Allianz hebben we nu een partner gevonden wiens strategische doelstellingen zijn afgestemd op die van JHL en wiens expertise op het gebied van algemene verzekeringen het aanbod en de diepgang van producten en risicomanagementoplossingen die wij onze klanten kunnen bieden, kan vergroten." Door deze strategische samenwerking kan JHL ook innovatieve, betaalbare en technisch geavanceerde producten aanbieden aan een groeiend deel van de regionale bevolking, ter ondersteuning van de ambitie om het verzekeringsbewustzijn en de toegankelijkheid te vergroten. Jubilee zal uiteraard haar levens- en ziektekostenverzekeringsklanten blijven bedienen met een verhoogde focus op deze snelgroeiende verzekeringssegmenten in haar kernmarkten.
 
"Allianz is een toonaangevende verzekeraar en belegger in belangrijke markten in de CIMA-zone (Conférence Interafricaine des Marchés d'Assurance) en heeft een sterke positionering in Marokko, Nigeria en Ghana. Wij willen graag deze belangrijke Oost-Afrikaanse markten betreden met een aanzienlijk marktaandeel in het begin en JHL is de beste partner om ons te helpen deze ambitie in Oost-Afrika te realiseren'', aldus Coenraad Vrolijk, Regionaal CEO en Regionaal Directielid van Allianz Africa. Hij vervolgde: "Wij geloven dat dit partnerschap de groei in deze markten zal bevorderen door het leveren van innovatieve oplossingen en superieure kwaliteit van dienstverlening, mogelijk gemaakt door de gecombineerde expertise van beide organisaties". Allianz brengt 130 jaar ervaring op het gebied van verzekeringen met zich mee in dit partnerschap, evenals een langdurige aanwezigheid op het Afrikaanse continent.

Bovendien zal het partnerschap de synergieën met bestaande Allianz-investeringen zoals Africa Re, BIMA en Safeboda, die momenteel op veel Afrikaanse markten actief zijn, bevorderen. Het zal ook mogelijkheden bieden om Allianz' wereldwijde verzekeringsoplossingen in te zetten ter ondersteuning van de groeiende multinationale en grensoverschrijdende bedrijfssector in Oost-Afrika. 
 
"Allianz heeft expertise in een breed spectrum van klanten en verzekeringsbehoeften. Nu onze zakelijke klanten zich buiten de Oost-Afrikaanse regio uitbreiden, eisen zij een verzekeraar die uitgebreide en effectieve expertise en oplossingen biedt voor al hun verzekeringsbehoeften, met best practices op het gebied van verzekering en schadeafhandeling", aldus Julius Kipngetich, Regional CEO van JHL. Aan de andere kant van het spectrum stelt de samenwerking Jubilee Insurance in staat om gebruik te maken van de bewezen expertise van Allianz op het gebied van retail, digitale verzekeringen en microverzekeringen die in verschillende opkomende markten over de hele wereld worden ingezet.

"Wij zijn verheugd om in elk van deze landen het beste van Jubilee en Allianz samen te voegen en Allianz zo een betekenisvolle aanwezigheid in Oost-Afrika te geven", aldus Nandini Wilcke, Regional Head of Mergers, Acquisitions and Transformation en General Counsel van Allianz Africa.
 
 
Geplaatst op 30-09-2020


Share on: