Is schade aan auto door vuurwerk verzekerd bij een beperkt casco dekking?

De kop is er weer af voor de maand december, een maand vol feestelijke activiteiten. Tegelijkertijd ook een dure maand. Voor ons allemaal omdat we veel cadeaus kopen en extra lekker eten maken. Voor verzekeraars omdat het een maand is met veel schadeclaims, denk aan vuurwerkclaims en meer inbraak- en diefstalschades.

Waar de een veel plezier beleeft aan vuurwerk, brengt dit bij de ander veel leed. Vorig jaar was de totale schade door vuurwerk volgens het Verbond van Verzekeraars ongeveer €10 miljoen ondanks een vuurwerkverbod. €2 miljoen was schade aan auto’s. Maar hoe zit het eigenlijk wanneer uw auto wordt geraakt door vuurwerk? Krijgt u deze alleen vergoed bij een volledig casco/allrisk verzekering?

Hoe zit het ook alweer? Een beperkt casco verzekering geeft een vergoeding bij een schade waar u zelf niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld uw auto wordt gestolen, door storm ontstaat schade of uw auto brandt uit. Ook als u alleen een gebroken of gebarsten ruit heeft, biedt de beperkt casco verzekering uitkomst. Bij al deze schades krijgt u een vergoeding zonder dat dit u schadevrije jaren kost. Er is één uitzondering: bij de meeste verzekeraars valt vandalisme onder de volledig casco dekking en niet onder de beperkt casco dekking. Op zich vreemd, want dit is schade waar u niets aan kunt doen. Een volledig casco verzekering geeft daarnaast ook een vergoeding als de schade ontstaat omdat u deze zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld: u veroorzaakt zelf een ongeluk of u heeft door eigen schuld parkeerschade. Uw verzekeraar geeft dan een vergoeding maar u levert wel schadevrije jaren in. 

Vuurwerk kan verschillende schades veroorzaken. Hieronder zetten we op een rijtje welke dekking u bij schade nodig heeft.

U heeft voldoende aan een beperkt casco dekking in deze gevallen:

 • De auto brandt per ongeluk uit door rondvliegend vuurwerk.
 • De autoruit breekt of barst door vuurwerk of door een enorme knal.


U heeft een volledig casco dekking nodig als dit gebeurt:

 • Door een verdwaalde vuurpijl ontstaat een deuk of lakschade.
 • Door vallend kruit ontstaat lakschade.
 • De motorkap raakt beschadigd door een rotje van spelende kinderen.
 • Onderdelen als rubberen strips en banden smelten door vuurwerk.
 • Iemand plaatst vuurwerk in uw uitlaat en dit ontploft. Dit is vandalisme.
 • Iemand gooit bewust vuurwerk in uw auto naar binnen en hierdoor ontstaat schade. Ook dit is vandalisme.

Zoals u ziet, heeft u in de meeste gevallen een volledig casco dekking nodig. De meest voorkomende schade door vuurwerk is bovendien lakschade. Dit maakt de stelling ‘Schade aan uw auto door vuurwerk is niet verzekerd bij een beperkt casco dekking’ in de meeste gevallen helaas tot een feit.

De verzekeraar zal uw schade vergoeden als u een volledig casco of allrisk dekking heeft. Maar u verliest wel uw schadevrije jaren en uw bonus/malus korting. Weet u wie de daders zijn? Dan kunt u deze personen verantwoordelijk stellen voor de schade en blijft de bonus/malus korting intact.

Het beste is natuurlijk om vuurwerkschade aan uw auto te voorkomen. Hoewel het nooit helemaal te voorkomen is, zijn hier wat tips:

 • Heeft u zelf een garage? Zet de auto hierin.
 • Heeft u geen garage maar wel een overdekte (openbare) garage in de buurt? Parkeer uw auto daar.
 • Wordt in uw straat veel vuurwerk afgestoken en u kunt de auto niet binnen parkeren? Parkeer de auto op een andere plek waar het rustiger is.
 • Of koop een passende hoes voor uw auto. Dit voorkomt niet alle schades maar wel lakschades.
 • Ook een vochtige oude deken over de auto biedt bescherming tegen neerstortende vuurpijlen en vallend kruit.
 • Het helpt om de auto te wassen. Bij voorkeur met extra autowax. De waxlaag zorgt ervoor dat de kruitresten er makkelijker af glijden en zo minder snel in de lak trekken.
 • De wax kunt u ook gebruiken voor ruiten, plastic delen en rubbers. Die zijn dan ook beter beschermd tegen vuurwerk. 
 • Klap de spiegels en antennes in.
 • Toch vuurwerk op de auto? Probeer het vuurwerk zo snel mogelijk te verwijderen als u dit ziet. Spoel de auto de volgende dag eerst goed af met water voor u naar de wasstraat gaat of de auto zelf in het sop zet. Anders ontstaan krassen in de lak door vuurwerkresten. 

Laten we hopen dat december een mooie feestmaand wordt en dat de feestvreugde niet wordt verpest door vuurwerkschades.

 

Auteur
Mirjam Hermans, Senior specialist verzekeringstechniek bij De Vereende

Geplaatst op 02-12-2022

< VorigeVolgende >


Share on: